• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Bebeklerde Aşının Önemi

Bebeğinizin doğumu ile birlikte her zaman ilk önceliğiniz onun sağlığını korumak olur. Onun sağlığının bozulmaması için koruyucu önlemler alırsınız ve bunun başında aşı gelir. Aşı nedir sorusunun cevabını bilmek gerekir. Çünkü bebeklerin doğumundan itibaren uygulanan aşının önemini ebeveynin bilmesi ve aşı tarihlerini özenle takip etmesi gerekir.

Aşı, hastalıklarla mücadele edebilmek için geliştirilmiş olan, hastalığın ortaya çıkmasını engelleyen biyolojik bir maddedir. Aşı yapılan kişi mikroplarla karşılaştığı zaman, immün sistem bu mikrobu tanımakta ve daha kolay savunma yapmaktadır .Bebeklere ilk 2 yıl belli aralıklarla farklı aşılar yapılmaktadır. Her bir aşının belli zaman dilimlerinde yapılması gerekir. Aşı yaş grubu fark etmeksizin, hastalıkları önlemek için herkese uygulanabilir. Aşı nedir sorusunun cevabını bilen ve aşının bebek için ne derece önemli olduğunu bilen anne ve babalar, aşı takvimini itina ile takip eder. Bebeklere yapılması gereken aşılar;

HEPATİT B AŞISI: Hepatit B aşısı bebeğin ilk aşısıdır ve bebek doğar doğmaz yapılır.

BEŞLİ KARMA AŞI: Difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve  hemaofilus influenza aşısı 5’li karma aşı olarak adlandırılır. Bu aşının ilk dozu 2. ayda uygulanır. 2 ay ara ile 3 kez uygulanır. Sonra bebek 18 aylıkken rapel doz yapılır.

PNÖMOKOK AŞISI: Türkiye’de henüz yeni yapılmaya başlayan bu aşı bebeğe 2’şer ay aralıklar ile 3 kez uygulanır. Dünya’da zatürre hastalığı sebebiyle 5 yaşın altında bir milyonun üzerinde bebek ölmektedir. Bu yüzden zatürre aşısı oldukça önemlidir.

3K AŞISI: Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısına üçlü karma aşı denir. Bebeklere uygulanan bu aşı 5 yıl boyunca bebeği bu hastalıklardan korur.  Çocukluk döneminde ilerleyici nörolojik hastalık (SSPE)riski vardır. O yüzden bu aşının yapılması son derece önemlidir.

SU ÇİÇEĞİ AŞISI: Ülkemizde Tek doz olarak uygulanan bu aşı bebeğin bir yaşını doldurulmasının ardından yapılır. Avrupa  ve amerikada ise iki doz olarak önerilmektedir

HEPATİT A AŞISI: Hepatit A aşısı bebeğe 1 yaşından sonra uygulanabilir ancak ülkemizdeki aşı takviminde 18. Ayda  yapılmaktadır.. 6 aydan sonra ikincisi yapılır.

GRİP AŞISI: Grip aşısı son yıllarda bebeklerde uygulanabilen bir aşıdır. Rutin bir aşı değildir. Çocuğunu grip virüsünden korumak isteyen ebeveynler rahatlıkla yaptırabilir.6.aydan sonra yapılabilir.

Bebeğe aşı belli aralıklar ile yapılmalıdır. Aşı yapan kişinin yetkili bir sağlık personeli olması gerekir. Eczaneden alınan aşının herhangi bir kişi tarafından yapılmaması gerekir. Aşı öncesinde ve sonrasında bebeğin sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekir. Aşının yan etkileri konusunda, aşının mahiyeti ve aşı nedir hakkında aileler bilinçlendirilmelidir. Birkaç aşı bebeğe aynı anda uygulanabilir. Bunun herhangi bir sakıncası yoktur.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)