• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Bebeklerde Diş Çıkartma

Bebeklerin en sıkıntılı dönemlerinden bir tanesidir ve bu sıkıntılı dönem öncesi almanız gereken bazı tedbirler bulunmaktadır. Bu dönemi daha yakından takip edebilmek ve öncesinde önlemlerinizi alabilmeniz adına belirtileri de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Peki bu belirtiler nelerdir?

Salya Akıtmak: 2 ila 3. Aydan başlayarak bebeklerin salya akıttığı görülür. Diş çıkarma döneminde ise salya akıtma durumu artarak devam eder ve bu de en belirgin durumlardan bir tanesidir.

Çene ya da yüzde kızarıklık: Az önce bahsi geçen salya akıtma durumunun devamında zayıf olan cilt yapısı çok daha kolay bir şekilde tahriş olur ve bu tahriş durumu da bebeğin yüz ve çene çevresinde birtakım kızarıklıklara neden olur. Çocuklarda diş çıkartma döneminde görülen en belirgin olaylardan bir tanesidir.

Hafif öksürük: Yine salya akıtmaya bağlı olarak nefes alış veriş eylemi daha zor hale gelir ve bunun akabinde hafif şiddette öksürük de meydana gelir.

Isırma: Diş etlerinin kaşınmaya başlaması ile birlikte çocuk, eline geçen her sert cismi ağzına götürür ve diş etlerini rahatlatmak için dişler. Bu şiddet yanlısı ya da olumsuz bir eylem değildir.

Ağrı: Çıkan diş, diş etlerini rahatsız etmektedir ve bu rahatsızlık da bebeklerde ağrılara neden olmaktadır ancak genelleme yapmak söz konusu değildir çünkü bazı bebekler bu dönemi ağrısız bir şekilde atlatabilmektedir.

Uykusuzluk: Kaşınan ve ağrı yapan dişler, bebeklerde uykusuzluğu da beraberinde getiriyor ve haliyle ebeveynleri de uykusuz geceler bekliyor.

Tüm bu belirtiler, bebeklerde büyük bir huzursuzluk yaratır ve ağlamaları artar. Etrafındakilerle ilgilenmek yerine kendisiyle ilgilenmeye başlar ve baş edemediği anda huzursuzluk yaratmaya başlar.

Bebeklerde diş çıkartma dönemi, az önce de bahsedildiği gibi genellikle ağrılı ve sancılı bir süreci de beraberinde getirir ancak her bebekte durum aynı değildir ve sorunsuz bir şekilde atlatan bebeklerin sayısı da çok fazladır. Ağrı ya da ateşin artışı çok hızlı bir şekilde devam ediyorsa uzmanlardan yardım alabilir ve bireysel müdahalelerden kaçınarak doğru kararlar verebilirsiniz.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)