• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Biberondan Bardağa Geçiş

Bebekler genellikle annelerinin yönlendirmesiyle alışkanlıklar kazanır. Bebeğin biberon kullanımı da anne tarafından kazandırılmış bir alışkanlıktır ve bebeklerin biberondan bardağa geçiş dönemi bazen anne ile bebek arasında sıkıntılı bir süreci de beraberinde getirebilir. Bebekler memeden sonra biberonla emme alışkanlıklarını devam ettirirler. Biberon kullanımı, bebeklerin emme alışkanlığına uygundur ve biberonla beslenmek daha kolaydır. Doğdukları andan itibaren emerek beslenmeye alışan bebeklerin biberona alışması kolaydır. Emmekten sonra yeme ve yutma alışkanlıklarını bebeğin kazanması için biberonu bıraktırmak gerekir. Ancak bu süreç bir anda olmamalıdır.

Bebekler 6 aydan sonra anne sütüne ek olarak beslenmeye başlar. Biberon bu noktada çok büyük bir yardımcıdır. Ancak bebeğin diş gelişiminin ve beslenme alışkanlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için biberon alışkanlığının uzun sürmemesi gerekir. Biberondan bardağa geçiş doğru zamanda ve doğru uygulama ile yapılmalıdır. Bebeğin memeden biberona alıştırıldığı gibi, biberondan da bardağa alıştırılması sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bebeklerin bardağa geçişiyle katı gıdaları yemesine ve iki elini kullanmasına yardımcı olunur. Ebeveynler biberonu bıraktırmak için doğru zaman olarak genellikle bebeklerin bardağı rahatlıkla tutabilecekleri zamanı beklemektedir. Ancak bebeklerin el ve vücut koordinasyon becerileri henüz tam olarak gelişmeden bile bardak tutmalarına izin vermek gerekir. Biberondan bardağa geçiş sürecinde annenin takip etmesi gereken yöntemler vardır. Bebeğinin hareketlerini gözlemleyerek, sabırla hareket etmelidir. Bebekler emme alışkanlığından sonra katı gıdalara geçerken genellikle ağızlarına aldıkları yiyecekleri dilleriyle dışarı iterler ya da bardak kullanırken yutamazlar. Bu gibi durumlar anneyi caydırıcı olmamalıdır. Bardak kullanımında ilk olarak damla damla su içirilmeye alıştırmak gerekir. Bebek emmeden sonra damla damla yutmaya alışmalıdır. Her bebek için biberonu bırakma süreci farklı olabilir. Genellikle burada ebeveynin tutumu da önemlidir. Biberonla beslenmeyi bir anda bırakmak yerine bebeğinizin bir yandan da bardak kullanımına alışmasını sağlayarak başlatın. Bebeğinizin biberonla içmeye alışık olduğu gerek süt, gerek mama ya da suyu alıştırma bardağına koyun. Önceleri bardağa çok az koyarak bitirmesini sağlayın. Her seferinde bardağa bir daha fazla sıvı koyun. Bebeğiniz eğer içmek istediği bardağı seçebilecek kadar büyükse, bardağı kendisinin seçmesine izin verin. Bebeğinizin en sevdiği gıdaları bardakla vermeye özen gösterin ve sevmediği gıdaları biberonla verin.

Anneler bebekleriyle her alanda iletişim sağlarken son derece duyarlı davranmalıdır. Bebeğin beslenme alışkanlıklarını kazanırken de son derece sabırlı davranmalıdır. Bebeğin gelişimini annenin takip etmesi ve bunun neticesinde de bebeğinin yemek alışkanlığını belirlemesi gerekir. Özenli bir takip ve düzenle bebek kısa sürede biberonu bırakabilir. Biberondan bardağa geçiş süreci her bebek için farklılık gösterebilir. Bu tamamen ebeveynin tutumuna ve bebeğin gelişim durumuna bağlıdır. Bu süreç kimi bebekler için birkaç haftadır, kimileri için de birkaç ay olabilir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)
  • 13-05-16