• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Çocuklarda Öksürük

Öksürük, çocuklarda en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Çocuklarda öksürük anne ve babaların tedirgin olmasına sebep olur. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına bağlı olarak meydana gelen öksürük ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Öksürük kimi zaman basit bir geniz akıntısına bağlı olarak meydana gelebilir. Kimi zaman da öksürük, akciğerde oluşan enfeksiyonlardan, reflü ve alerjiden de olabilir.

Çocuklarda öksürük bronşit, zatürre, astım, boğmaca, nezle ve farenjit sebebiyle olabilir. Bu yüzden çocuğunuz öksürmeye başladığında ihmal etmemek ve çocuğunuzun öksürük sebebini araştırmak gerekir. Eğer çocuğunuz öksürük nöbetleri geçiriyorsa ve tüm önlemlerinize rağmen 3-4 günden fazla sürüyorsa, öksürükle birlikte çocuğunuzda ateş varsa, öksürürken boğuluyor gibi oluyorsa ve nefes almasında zorluk meydana geliyorsa, ihmal etmeden doktora götürmek gerekir. Çocuğunuz öksürmeye başladığında bilinçsiz olarak ilaç kullanmamanız gerekir. Öksürük için kullanacağınız ilaçların doktor tavsiyesiyle olmasına özen gösterin. Öksürükte kullanılan ilaç öksürüğü engellemek için değil, öksürüğe sebep olan etkenin tedavi edilmesi içindir. Çünkü öksürük, hava yollarında ve bronşlarda olan reseptörlerin uyarılmasıyla meydana gelir. Öksürük bir reflekstir. İlaç tedavisinde amaç öksürüğe sebep olan bu etkenin tedavi edilmesidir. Çocuklarda öksürük sebepleri;

  1. ENFEKSİYONLAR

Çocuklarda görülen öksürüğün sebebi genellikle enfeksiyonlardır. Üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlar sebebiyle çocuklarda öksürük ve buna bağlı olarak farenjit, nezle ve grip gibi hastalıklar gözlenebilir.

  1. ALERJİK REAKSİYONLAR

Astım, nefes darlığı ve reaktif hava yolu rahatsızlığı bulunan çocuklarda öksürük kaçınılmazdır. Alerjik yatkınlığı olan çocuklar özellikle bahar mevsiminde çok sık öksürür ve hapşururlar.

  1. BURUN TIKANIKLIĞI

Burun tıkanıklığı da sıklıkla öksürmeye sebep olur. Burunda biriken mukusun atılamaması sonucu, mukus boğazın arka kısmına doğru akar. Bu da çocuğun öksürmesine sebep olur. Burnu tıkalı olan çocukların ılık tuzlu suyla burnunun açılması sağlanmalıdır. Burnu açıldığı halde öksürüğü devam ediyorsa, doktora götürülmelidir.

  1. BOĞAZ KURULUĞU

Çocukların boğazının kuruması sonucunda boğazı tahriş olur ve çocuk sürekli rahatsızlık hisseder. Bu yüzden devamlı olarak öksürme ihtiyacı hisseder.

  1. YABANCI NESNE YUTMAK

Çocuğun genzine farklı bir nesnenin kaçması ve boğazı tüy tarzı bir nesnenin yapışması sonucu aniden öksürük başlar ve bu öksürük sürekli devam eder. Bir sebebi olmadığı halde devam eden öksürükler karşısında ailenin yabancı bir nesnenin yutulma ihtimalini göz önünde bulundurması gerekir.

  1. CİDDİ SORUNLAR

Çocuklarda görülen öksürükler genellikle basit sorunlardan sebep olmak ile birlikte, kimi zamanda ciddi bir sebebi de olabilir. Akciğer, mide barsak ve kalp damar sistemi  kaynaklı öksürükler de görülebilmektedir.

Öksüren çocuğunuzun bol su içmesini sağlayın. Öksürükle birlikte burun tıkanıklığı varsa, burnunu ılık suyla temizleyin. Bebeklerde öksürük meydana geldiğinde evde uygulayabileceğiniz en güzel yöntem, çocuğunuzun odasının havalandırılmasına ve nemlendirilmesine dikkat etmektir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)