• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Özellikle 2 ve 12 yaş arası çocuklarda görülen kabakulak basit bir çocuk hastalığı gibi algılanabilir. Tedavi süreci ciddiye alınması gereken kabakulak bazı durumlarda riskli bir hastalıktır. Kabakulak hastalığında tükürük bezlerinde şişlik meydana gelebilir ve yanakların tek ya da iki taraflı şişebilir. Bu da özellikle yaşça küçük olan çocuklarda huysuzluğa neden olmaktadır. Bu hastalığa karşı koruma sağlamanın en önemli adımı bebeğiniz 1 yaşındayken yaptıracağınız kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısıdır. Gerekli muayene ve işlemler için Bahçeşehir’de hizmet veren muayenehanemize ve uzman doktorumuza sizleri beklemekteyiz. Çocuklar için yapılan oyun odaları onların beklerken sıkılmamalarını sağlamaktadır. Önerilen bu aşı tek başına tam anlamıyla koruma sağlamadığından gerekli zamanda yenilenmesi şarttır. 2 ve 12 yaş aralığındaki aşısız her çocuk kabakulak riski altındadır. Hem kabakulak aşısı, hem de bu süreçte ne gibi önlemler alınması gerektiği hakkında yine doktorumuzdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kabakulak hafife alınmaması gereken hastalıklardan biridir. Tedavi süreci geciktiğinde ve hastalık ilerlediğinde ileri evrelerde menenjit yani beyin zarında iltihap, işitme kaybı, ensefalit yani beyinde iltihap, orşit denilen testiste iltihabik şişlik gibi riskli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Kabakulak hastalığı çoğu zaman iştahsızlık ve ateş belirtileriyle kendini göstermektedir. Aynı zamanda hastayı halsiz düşüren bu hastalıkta, tükürük bezleri şişmekte ve bu da yanakta şişkinliğe sebep olmaktadır. Çene hareketlerinde ağrı meydana gelir ve yutma güçlüğüyle ağız kuruluğu baş gösterir. Bu gibi bir durumda kolay çiğnenen ve asitsiz besinlerin tüketilmesi gereklidir. Kabakulak ve tedavisi hastalığında bazı zamanlarda kusma, baş ağrısı ve karın ağrısı da gözlemlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda belirtiler geçmiyorsa, mutlaka uzman bir doktora başvurmalı ve gerekli tedavi süreci içine girilmelidir. Aksi takdirde, çocuk için son derece rahatsız edici bir süreç devam eder. Bahçeşehir’deki muayenehanemizde kontrol için her türlü araç ve gereçler mevcuttur.

Kabakulak mikrobu almış olan kişilerin 3 de 1’i belirti göstermeden bu hastalığı geçirmektedirler. Kabakulak hastalığında bulaşma solunum yoluyla, aynı çatal kaşığı kullanmakla, öpüşme ve sarılmayla geçmektedir. Şişliğin başlamasından 1 gün önce ve 9 gün sonrasına dek olan sürede hastalık bulaşıcı devrededir. Bulaşıcı süreçte çocuk evde korunmalı ve yuva, okul gibi kalabalık yerlerden izole edilerek dinlenmeye alınmalıdır. Aksi takdirde, hastalık diğer çocuklara da kolayca bulaşabilir. Bu süreçte anne babaların ve öğretmenlerin sık sık su ve sabun kullanımını teşvik etmeleri gerekmektedir. El yıkamayla birçok bulaşıcı hastalığın bulaşması önlenebilmektedir. Hasta ile temas edildikten 2-3 hafta sonrasında hastalığın belirtileri de kendini göstermeye başlamaktadır. Kabakulak hastalığında bu yüzden mümkün mertebe hasta ziyaretine gidilmemesi özellikle başka çocukların yaklaştırılmaması gerekmektedir. Doktor kontrolünde gerçekleşen tedavi sürecinde, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazılmaktadır. Hastalığın şiddetli geçmesi durumunda yeniden doktora müracaat edilmelidir.

 

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (4 Oy Verildi, Ortalama: 4,75 / 5 puan)