• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Otizm Belirtileri

Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam süresince devam eden, sosyal etkileşimle birlikte sözel ve sözel olmayan iletişimlerde problemler, sürekli tekrarlanan davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini belli eden, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Otizm rahatsızlığında beynin farklı bölgeleri bir arada çalışamaz. Otizmlilerin çoğu diğerler insanlarla iletişim kurmakta her zaman zorlanacaktır. Otizmin sebebi tam olarak bilinmese de, bazı bilim insanları genetik olduğunu düşünmektedir. Hâlâ daha hangi genin buna neden olabileceği araştırılmaktadır.

Otizmde erken tedavi ve teşhis gittikçe daha fazla bireye tam potansiyellerini kullanmada yardım etmiştir. Erken tanı sayesinde otistik çocuk, uygun birebir eğitimle kendi başına bazı işleri yapabilecek düzeye getirilebilmektedir. Hatta bazı durumlarda çocuk aldığı eğitimle neredeyse bu hastalığı tamamen yok edecek hale gelebilmektedir. Ancak tamamen iyileşmesi gibi bir durum mümkün değildir. Bu sebeple anne ve babaların özellikle 2. aydan itibaren bebeği çok iyi izlemeleri ve herhangi bir otizm işaretleri taşıyıp taşımadığını gözlemlemeleri gerekiyor. Elbette bunun için otizm belirtilerini ailelerin çok iyi bilmesi gerekmektedir. Otizm belirtileri:

-Çocuklarda özellikle göz temasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Otizmli çocuklar hiçbir şekilde göz teması kurmazlar ve seslenmeye tepki vermezler.

-Çevresine karşı kayıtsızdırlar ve hiçbir şey duymuyormuş gibi davranırlar.

-Hiçbir şeyi taklit etmezler ve oyun oynarken bir senaryo ile oyun kurmazlar. Dönen bir şeyi saatlerce sessizce takip edebilirler.

-Yaşıtları ile oyun oynamazlar ve anneleri ayrıldığında kayıtsızdırlar.

-Ayak parmaklarının üzerinde ve kendi etraflarında dakikalarca bıkmadan dönebilirler. Anlamsız vücut hareketleri gösterirler.

-Anlamsız sesler çıkarırlar ve aynı kelimeyi defalarca anlamsız bir şekilde tekrarlayabilirler. Konuşma becerileri gelişmemiştir. Sosyal gülümsemeleri yoktur, asla sarılmazlar, şeklinde sıralanabilir.

Eğer yukarıdaki otizm belirtilerinden herhangi birini görürseniz en kısa zamanda bir doktora çocuğunuzu göstermelisiniz. Otizm erken teşhiste korkulması gereken bir rahatsızlık değildir. Çocuklar için ne kadar geç tedavi süreci başlarsa, o kadar geç kendilerini dış dünyaya açacaklardır. Hatta çok geç teşhislerde maalesef geri dönüşü olmayan bir yola bile girilebilmektedir. Bu yüzden anne ve babalar bebeklerini çok iyi gözlemlemelidir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)