• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Yüksek Ateşe Karşı Öneriler

İnsan vücudunun sıcaklığı gün içinde çeşitli aktivitelerden dolayı, yaşla ilgili olarak ve bazı diğer durumlardan dolayı değişebilmektedir. Ancak normal kabul edilen vücut sıcaklığı değeri 36,5 C olduğu bilinir. Ölçüm yöntemine bağlı olarak ateş derecesi 0,5 C fazla gözlenebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden ÖZSOY KOÇ, yüksek ateşin çocuklarda nasıl düşürüleceği ve bu durumda dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktaları sizin için derledi.

Çocuklarda 5 günden az süren durumlarda panik yapılmadan çocuk gözlenmeli ve eğer çocukta fazla bir yorgunluk durumu gözlenmiyor ve her zamanki gibi davranış gözleniyorsa telaş yapılmamalıdır. Düzenli yiyerek ve içerek oyun oynamaya devam ediyorsa bir sıkıntı görülmemelidir. 3 aydan 3 yaş civarı aralığında ele alınınca bebek ve çocuklarda ateş çıkması bir savunma durumu olarak herhangi bir hastalığa karşı ortaya çıkabilir ve bu durum yine normal olsa da ateşin kaynağını öğrenmek amaçlı çocuk doktoruna gidilerek bilgi almak doğru olacaktır. Aşılama zamanlarındaki ilk 1 gün içinde ateş artabilmektedir ve bu telaşlanılacak bir durum değildir ancak bazı ateşi düşüren ilaçlar rahatlatma amacı ile doktora başvurularak kullanılmasında bir sakınca bulunmaz. Öncelikle çocukta sürekli bir sıcaklık farkı gördüğünüzü düşünüyorsanız ateş için doktora gelinmesi gereklidir. Aşı sonrası 1 günü aşan yüksek ateşte her ihtimali görmek için yine doktor kontrolü doğru olacaktır. Yine çok yüksek olan 40 C civarı ateş gözlenen zamanlarda bu durum ilaca rağmen 2 saat sonunda değişmiyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.3 ay ve daha ufak bebeklerde ateş durumunda kesinlikle kontrol gerekir. 5 ve daha çok güne süren durumlarda yine kontrole gitmek önemli bazı durumları ortaya çıkarabilir. Çocuk ve bebekte oyun oynama alışkanlığı ve yeme içme durumu bozulduysa doktora görünmek gereklidir. İdrara çıkamama durumu aşırı susuz kalmayı gösterebilir ve bu çok tehlikeli bir durumdur. Bebekler gün içinde 3 defa alt ıslanması yoksa ve çocuklarda yaklaşık 8 saatte bir idrar yapma durumu olmuyorsa susuz kalma durumu ortaya çıkmış demektir ve mutlaka çocuk doktoruna görünmek gereklidir.

Çocuk ve bebeklerin ufak bir kesiminde ise nadir olarak gözlenen ateş nöbetleri olabilir ve bu nöbetler genelde 5 aylık bebekler ile 5 yaş civarı çocuklar aralığında gözlenir. Eğer bir seğirme hareketi görüyorsanız hemen çocuğu acile götürmelisiniz ve bu durumda çocuğa ağızdan bir şey verilmez. Çocuğu yan yatırıp hastaneye gelmek en doğru olandır. Ateşte en önemli uyulması gereken noktalar ise çocuğun giyiminin çok kalın olmaması ve vücudunu serin tutabilmektir. Uykusunun düzenli olması iyileşme süreci için çok önemlidir. Aspirin vermek ateşte doğru olmadığı gibi ateş düşürücü ilaçları kullanmaya karar verecek olan sadece çocuk doktorudur. Ayrıca kesinlikle aşırı susuzluk durumunun meydana gelmemesi için düzenli su içmesini sağlamalısınız. Çocuğu çok soğuk olmayan ılık bir su ile banyo yaptırmak ateşin düşmesine oldukça yardımcı olabilir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)