Bebeklerde gözlenen huysuz davranışlar ve sıkıntılı olduğunun gözlenmesi ile anlaşılan altıncı hastalığı genellikle anne balar tarafından çok iyi anlaşılmamaktadır. Özellikle yeni bir diş çıkarma durumunda gözlenen bebekteki rahatsızlık belirtisi davranışlarla altıncı hastalığı çoğu zaman karıştırılmaktadır. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında en çok gözlenen bu hastalıkta temizlik çok önemlidir. Eğer çocukta yüksek ateş görülürse çok soğuk olmayan ılık bir su ile banyo yaptırılması gerekir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden ÖZSOY KOÇ bu hastalığın detay kısımlarını ve neler yapılması gerekli olduğunu belirtiyor.
Genelde süt çocuklarında rastlanan ve kötü huylu olmayan bir hastalıktır. İlk 9 aylık dönemde görülme ihtimali daha çoktur ancak 6 aydan başlayıp 3 yaşına kadar olan bebeklerde altıncı hastalığı gözlenmektedir. Yeni doğan bir bebekteki antikor miktarı 4. Aydan itibaren oldukça düştüğü için altıncı hastalığı bu süreden sonra ortaya çıkabilmektedir. Görüldüğü dönem ise en fazla 9 ay civarı olmaktadır. Altıncı hastalığı iki değişik biçime sahiptir. Bunlar A ve B olarak adlandırılır. A tipi olanda bağışıklık sistemi baskı altında kalırsa daha sonra tekrar daha farklı şekillerde tekrar edebilmektedir. Ancak B tipi olan altıncı hastalığını yaşayan çocuk bağışıklık geliştirip tekrar hayatı boyunca bu hastalığa yakalanmaz. Yılın tüm zamanlarında görülebilse bile en çok sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yakalanma riski artmaktadır.
En önemli belirtilerden olan yüksek ateş dikkate alınmalıdır. Bazen 40 derece civarı olabilmektedir. Ateş yaklaşık 4 gün sürebilmektedir ve çok hızlı bir biçimde düşer. Ardından ise en önemli tanınma özelliklerinden olan bir döküntü meydana gelir. Bu döküntüler zaman vücut ortasında öncelikle meydana gelip daha sonra bacaklara, boyna ve kollara doğru ilerler. Çapları 3 mm’yi bulabilen bu pembe renkli döküntüler yaklaşık 3 gün sonra geçmeye başlar. Hatalık 9 veya 10 gün süren bir kuluçka dönemine sahiptir. Hastalığa yakalanan çocuklarda ateşli olunan dönemde yüzde 10 civarı çocukta nöbet gözlenmiştir. Biraz ishal, göz şişmesi durumu, burunda akıntı olması durumları olabilir. Az görülse de beyin, karaciğer ve akciğerde iltihap meydana getirebilmektedir. Altıncı hastalığı bazı diğer ateşli dönem içeren hastalıklarla karışabilmektedir. Ayrıca bir döküntü oluşmayan ve sadece ateşli havale yaşanan türde altıncı hastalığı da bulunmaktadır. Kızamık gibi döküntü içeren bazı çocuk hastalıklarıyla da karışabilen altıncı hastalığı mutlaka hekim tarafından teşhis edilmelidir. Ayrıca bazı çocuklarda ilaca bağlı bazı alerjilerle de altıncı hastalığı karışabilir. Altıncı hastalığı ilaçla tedaviye ihtiyaç duyulmayan ve kendisi geçen bir hastalıktır. Şu ana dek bir aşı geliştirilememiştir. Önemli olan el temizliği ve genel olarak sağlık bilgisi kurallarına uymak şarttır. Aşırı su kaybı, sürekli kusma durumu, aşırı bir baş ağrısı, çok uykulu olma ve dalgınlık durumu, döküntülü dönemin ateş düşmeden önce oluşması gibi durumlarda mutlaka çocuk doktoruna başvurulmalıdır.