Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Aşılardaki Koruyucu Madde Tiyomersal

Ağırlıklı olarak toplu işlemlerde çok sayıda yapılan aşı işlemlerinde hazırlanan yüksek dozlu aşıların içerinde tiyomersal bulunmaktadır.

Mikrop ve bakterilerin oluşumunu engellemek amacıyla aşıların içerisinde bulunan civa içerikli koruyucu bir maddedir. Ağırlıklı olarak toplu işlemlerde çok sayıda yapılan aşı işlemlerinde hazırlanan yüksek dozlu aşıların içerinde Tiyomersal bulunmaktadır.
Tiyomersal her aşının içerisinde bulunmaz. Canlı aşıların hiçbirinde kullanılmamaktadır. Kızamık, suçiçeği aşısı, BCG verem aşısı, sarı humma aşısı, OPV çocuk felci aşısı gibi tek dozluk aşıların çoğunda da bulunmamaktadır. Karma aşılardan olan DBT (Difteri/ Boğmaca/ Tetanoz) bulunan aşılardan Boğmacası (Ba) olanlarda da genellikle tiyomersal bulunmamaktadır.

Yaklaşık 60 yılı aşkın bir süredir kullanılan tiyomersal aşılar nadiren deri altında döküntünün haricinde herhangi bir yan tesiri gözlenmemiştir. Fakat ebeveynlerde oluşan çekimserlik bu aşının içerisinde civa bileşiğinin bulunmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Çevrenin kirlenmesiyle karşılaşılan metil – civa zararlı bir maddedir ve anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini olumsuz açıdan etkilemektedir. Fakat tiyomersal içerisinde bulunan civa bilinen çevre kirliliği ve endüstriyel kazalar sonucu oluşan civadan farklıdır. Civa diğer moleküllerle etkileşim halinde olan vücutta toksik etki oluşturacak biçimde serbest değildir. Tiyomersal içerinde bulunna civa beyin hasarı oluşturacak şekilde vücutta birikmesi ve 4-9 içerisinde vücuttan atılır.