Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bunun için özellikle 1 ile 3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça büyük önem arz etmektedir. Bebeğin sağlıklı zeka ve fizyolojik gelişimi için demir, çinko, iyot, omega 3 ve 6, vitamin B ve yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sürekli olarak sağlanması gerekmektedir.
Gebelik süresi boyunca alınması gereken toplam kilo ortalama olarak 12 ile 15 kilo civarındadır. Hamilelik sürecinde öğünler 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde atlanmadan yapılmalıdır. Sabah kahvaltısı geç bir saatte yapıldığında tüm öğünler sarkacağından dolayı akşam geç saatlerde yemek yeme zorunluluğu doğacaktır. Bu da önemli sindirim sorunlarını ve aşırı kilo almayı beraberinde getirecektir. Akşam 6’dan sonra ana öğün yemek yenmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Ancak ara öğün tüketilebilir. Hamilelik süresi boyunca taze sıkılmış meyve suyundan biraz uzak durmanız gerekebilir. Çünkü taze sıkılmış meyve suyu çok kalorilidir ve kan şekerini çok hızlı yükseltmektedir. Meyveyi sıkılmamış haliyle tüketmek içerdiği lifler sayesinde bağırsak hareketlerini de artıracağından faydalıdır. Meyve tane ile yemeklerden yaklaşık 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilmelidir ve yemeklerden hemen sonra yenmemelidir. Öğle yemeklerinde mutlaka sebze tüketilmelidir. Makarna veya pilav yenilecekse ekmekten uzak durulmalıdır. Et veya balık, yağda kızarmış şekilde tüketilmemelidir. Balık haftada en az bir tüketilmeli, eğer mümkün değilse fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler ara öğün olarak bir avuç tüketilmelidir. Bu gıdaların hamilelik döneminde bebeğin zeka gelişimine ciddi faydaları bulunmaktadır. Çikolata ve ürünleri kafein açısından oldukça zengin ve yoğun şeker içeriği bulunduğundan dolayı aşırı tüketiminde anneden çıkıp bebeği besleyen damarlarda daralmaya yol açarak bebeğin beslenmesini bozmaktadır. Ayrıca kan şekerini hızlı yükselterek kan şekerinin oynamasına ve insülin salınımında denge bozukluğu oluşmasına yol açmaktadır. Bol su tüketmek hamilelikteki en faydalı eylemlerden biridir. Günde 10 bardak su içmek gebelikte artan idrar yolu enfeksiyonu riskini en aza indirger ve kilo alımını azaltır.
Anne adaylarının evlerinde olabildiğince günlük sütten elde edilen yoğurtları, sirkeli suda bekletip iyi yıkanan sebzeleri, yani hijyenik koşullarda yaptığı yemekleri tüketmesi tavsiye edilmektedir.