Bebeğinizin olacağını öğrendiğiniz andan itibaren anne ve baba adayları doğru bir bebek doktoru tercihi yapmak için işe koyulurlar. Araştırır, soruşturur ve çocukları için en iyi doktor hangisi olmalıdır sorusunun cevabını ararlar. Sadece hamilelik değil çocuk doğduktan sonra da doktor en büyük yardımcıları olacaktır.
Doktor Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle bir anne bir babadan sonra çocuk için en gerekli kişinin bir bebek doktoru olduğunu bilmeli, seçimlerinizi ona göre yapmalısınız. Çocuğunuz düştüğünde, rahatsızlandığında ilk koşacağınız kişi doktorunuz olacaktır. İşte bu noktada karşınızdaki doktor hem çocuğunuz hem de sizin için iletişimi rahatlıkla yapabileceğiniz, sizi anlayan, endişelerinizi hisseden bir doktor olmalıdır. Bu durum herkese göre farklılık gösterebilir. Çevrenizde sizinle aynı duyguları paylaşan benzerlik gördüğünüz yakınlarınızdan çocukları için hangi doktoru seçtikleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Memnun olup olmadıklarını rahatlıkla sorup öğrenebilirsiniz. Ayrıca doktorun akademik kariyeri de oldukça önemlidir. İyi bir eğitim almış olması her şeyin başında gelir. Doktorunuz da sizler gibi ebeveyn olmuş veya olacak ise, sizi diğerlerine göre daha iyi anlayabilir diyebiliriz. Çünkü insan doğası gereği aynı duyguları paylaştığı kişileri çok daha iyi anlamaktadır. Bu da seçimlerinizde etkili olabilir.
Bebek Doktorunun Tutumu Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle çocuk doktorunuz sizin sorularınızı sabırla ve anlaşılır şekilde cevaplamalıdır. Sizi can kulağı ile dinlemeli sorunlarınıza çözüm üretmeli ve gereksiz endişeye kapıldığınız anlarda sizi rahatlatacak bilgiler verebilmelidir. Sizinle alelacele değil de muayene sırasında en az 20 dk ilgilenmelidir. Muayene bekleme süresinin uzun olması ve kapasitenin üzerinde hasta bakılması, (çocuğunuz hasta çocuklarla aynı ortamda bulunacağı için) onun hem hastalanma riskini artırır hem de sizin gibi insan olan doktorun ilgi ve konsantrasyonun azalmasına neden olabilmektedir.Bu konuda diğer önemli olan bir nokta doktora kolay ulaşabilme durumudur. Acil bir durum karşısında mutlaka arayıp ulaşabilmelidir Doktorunuz çocuğunuz için her rahatsızlığında ilaç vermeyi doğru bulmamalıdır. Kimi zaman ufak tefek rahatsızlıklar ilaçsız da geçebilir durumda ise gereksiz ilaç kullandırmamalıdır. Son olarak eğer seçtiğiniz doktordan bir süre sonra memnun olmadığınızı fark ettiğiniz anda doktorunuzu değiştirmekten de asla çekinmeyin. Bebeğinizin her türlü aşı, tedavi vb. belgelerini saklarsanız doktor değişikliği yaşanması gereken durumlarda daha iyi bir bebek doktoruna gidip, bilgileri gerektiği zaman da sunabilirsiniz. Bu da karşınızdaki doktorun sizi ve çocuğunuzu daha iyi anlamasını, rahatsızlığı oluştuğu zaman da hangi tedavi uygulanmış veya hangi ilaçları kullanmış görmesini sağlar.
Diğer önemli bir nokta ise fiziksel şartlardır.Klinikten içeri adım attığınızda kendinizi rahat hissetmeniz, hasta çocuklar ile hasta olmayan çocuklar için ayrı bekleme odasının olması, uygun oyun alanı olması ve muayene edilen ortamın çocuklar için uygun sıcaklık ve konforda olması gibi durumlar da değerlendirilmelidir.