Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Bebeklerde İsilik

İsilik, bebeklerin vücudunu çok sıkı bir şekilde saran giyecekler giydirilmesiyle, sıcak havanın da etkisi ile aşırı ısınmasından veya hararet yapmasından dolayı derilerinde ortaya çıkan küçük kızarık izlerdir. Sıcak döküntüleri olarak da bilinen isilik, bebeklerde oldukça sık rastlanan bir problemdir. Bebeğin yüzünde özellikle de yanaklar, alın, burun ve göz kapaklarında oluşur. Ayrıca, vücudun kıvrımlı bölgelerinde, bez nedeni ile göbek ve bel bölgelerinde de sıkça rastlamak mümkündür. Önlemi alınmadığı takdirde vücudun her yerini de kaplayabilir. Bulaşıcı değildir. Kızarık, kabarcık ve döküntülerden oluşan isilik, birkaç gün ya da haftalarca da sürebilir.

İsilik her yaştan çocukta ve hatta erişkinlerde de görülebilir. Ancak en çok bebeklerde görülür. İsiliğin bebeklerde daha sık görülmesinin nedeni bebeklerin cildinin yetişkinlerinkinden farklı özellikler taşımasıdır. Özellikle ilk aylarda bebeklerin cildi çok hassastır. Bebeklerin cildi ince, daha az yağlı ve çok duyarlıdır. Bebeğin cildindeki ter bezi kanalları olan gözenekler, farklı şekillerdeki isilik ya da sıcak döküntülerine sebep olacak şekilde kolaylıkla tıkanabilir. Terlemeye neden olan her şey isiliğe de neden olmaktadır. Aşırı sıcak, gereğinden fazla giyinmek, hareketsizlik, şişmanlık, çocukların anne babaları tarafından haddinden fazla giydirilmesi ve güneşe aşırı maruz kalma gibi durumlar isiliğe sebep olacaktır. Bebeği serin tutarak, terlemesini önleyerek, sık sık yıkayarak, güneşten koruyarak, pamuklu giysiler giydirerek ve altını sık değiştirerek isilik önlenebilir. İsilik tedavisi evde rahat bir şekilde yapılabilir. İsilik tedavisi için ilk adım bebeğin giysilerini hafifletmektir. Daha sonra cildi serin ve kuru tutmak gerekir. İsilik olmuş bir bebeğin sık sık ılık banyo yapması lazımdır. Çok sıcak ve havasız ortamlardan bebeğin uzak tutulması gerekmektedir. İyi kalite bir gülsuyu ile banyo sonrası bebeğin isiliklerini silmek, lezyonların yatışmasını da sağlayacaktır. Bebeğin tırnaklarının kesilmesi de bu aşamada önemlidir. Çünkü tırnakları ile isilikleri kaşıyacak ve lezyonların daha da büyümesine sebep olacaktır.

Çoğu durumda isilik, etkilenen bölgenin kuru ve temiz tutulması ile kısa bir sürede geçecektir. Ancak bazen  enfekte lezyona dönebilir.

-Aldığınız tüm önlemlere rağmen 3-4 gün içinde iyileşme gözlenmezse,

-Tüm vücudu ya da vücudun büyük kısmını kaplarsa,

-İsilikle beraber ateş de varsa,

-Etkilenen alan ve çevresinde kızarıklık, ağrı, şişlik veya sıcaklık varsa,

-Boyun ya da koltuk altında şişmiş lenf düğümleri varsa

mutlaka bir uzman yardımı alarak, nedenin ne olduğunu öğrenip, tedavisini kısa sürede yaptırmalısınız.