Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi

Çocuklarda Pamukçuk Hastalığı & Çocuk Doktoru Özden Özsoy Koç https://ozdenkoc.com

Pamukçuk oluşumu bir enfeksiyon olarak tanımlanır ve ölümcül bir durum değildir ancak hem erişkinlerde hem de bebeklerde yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bu durumun önüne geçmek ve anlayıp bir an önce doktora başvurmak için Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden ÖZSOY KOÇ, pamukçuk hastalığının ayrıntılarını paylaşıyor.

Genellikle bebeklerde doğumdan itibaren ilk 6 aylık süreçte görülmektedir.Hijyenik olmayan bir emzik bebeğinizde pamukçuk hastalığına yol açabilir bundan dolayı emzik  kaynamış su ile yıkanmalıdır. Aynı şekilde temiz olmayan biberonlar da bebeklerde pamukçuk hastalığı olmasına neden olabilmektedir. Bazı annelerin sıklıkla kullandığı göğüsten süt taşmasını önleyici pedler de sağlıklı olarak kullanılmazsa hastalık yapabilir. Anneler eğer çok fazla şekerli gıda ve içecekle beslenirse bu da pamukçuğa neden olabilmektedir. Meme ucu temizliği de çok önemli meselelerden birisidir ve temiz su ile bu temizlik yapılmalıdır. Anne veya bebeğin fazla dozda antibiyotik kullanıyor olduğu durumlarda da hastalık meydana gelebilmektedir. Vajinada oluşmuş bir mantar enfeksiyonu daha önceden hamilelik sürecinde annede meydana geldiyse bu enfeksiyon normal doğan bebekte pamukçuk oluşumunu tetikleyebilecektir.

Pamukçuk hastalığının bebeklerde görülme belirtileri önemli bir konudur çünkü hastalığı iyi tanıyabilmeyi sağlar ve bu tedavi içinde çok mühimdir. Eğer çok fazla oranda pamukçuk ağızda varsa yemek yeme anında  bir acı hissi duyulacaktır. Yine aynı şekilde yemek esnasında yiyecek yutulacağı sırada da acı hissi oluşmaktadır. Bu pamukçukları temizlemek isteyip denediğinizde o bölgede kanama oluşması önemli bir belirtidir. Ağzın içinde yer alan bütün beyaz ve sarıya yakın kabarma tarzında lekelerin bulunması da bir pamukçuk belirtisidir. Bebek veya çocuklarda bu belirtiler görülüyorsa en doğrusu uzman bir doktora başvurmaktır ancak evdeyken de uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bebeğin ağzında bulunan pamukçukları temiz bir bezin üzerine dökeceğiniz çay kaşığının yarısı kadar karbonatı yine yarım dolu çay bardağı ölçeğinde kaynatılıp temizlenmiş ılık suya katılmasıyla elde edilen temizleyici sıvı ile silebilirsiniz. Bebeğin ağzında pamukçuk olduğunu düşündüğünüz oluşumları kirli olmayan bir bezle silmeyi denerseniz ve bu lekeler acı verdiği gibi hiçbir şekilde çıkmıyorsa büyük olasılıkla pamukçuk hastalığı ile karşılaştığınızı anlayabilirsiniz. Bu hastalıkta en ideal yiyecekler çorba tarzında çiğnemeye gerek olmayan ve rahat yutulabilen besinlerdir çünkü çekilen acıyı en aza indirecektir ki bu durumda beslenme kalitesini aynen hasta değilmiş gibi devam ettirmeyi sağlar. Denediğiniz bütün önlemler ve tedbirlere rağmen pamukçuk oluşumu bebekte artıyorsa fazla beklemeden size en yakın çocuk doktoru ile iletişim kurmalısınız, aksi durumda hastalık yayılacaktır.