Bebekler, özellikle ilk 3 ay uyku problemlerini daha yoğun bir şekilde yaşayabilirler. Gaz, açlık ve altının pis olması sebebiyle uyku düzeni tam olarak oturmayabilir. Bu ilk 3 ayda bebeğin sürekli uyku süresi 2 ile 3 saat arasındadır. Bu süre sonunda acıkmış bir şekilde uyanır ve annesini emmek ister. Eğer uykuya devam edecekse, karnı doymuş ve altı temizlenmiş bir şekilde devam eder. Fakat bu dönemde mutlaka bebeğin kucakta anne babanın sıcaklığını, kalp ritmini, nefesini ve kokusunu hissederek uyuması ve tam olarak dalınca yatağına bırakılması gerekmektedir.
İlk 6 ile 8 hafta arasında bebek 2 saatten fazla uyanık kalamayacaktır. Eğer bebeği uyutmadan önce 2 saatten fazla beklenilirse, bebek fazla yorulacağı için uyuyamaz. Bu sebeple ebeveynlerin bebeklerde görülen uyku belirtilerini çok iyi bir şekilde bilmesi gerekir. Eğer bebeğiniz gözlerini ovuyorsa, eli ile kulaklarıyla oynuyorsa, gözlerinin altında koyu lekeler varsa, ağlıyorsa, boş boş bakıyorsa, esniyorsa ve geriniyorsa, oyuncaklarına ve ebeveynlerine olan ilgisini kaybettiyse, sessizleştiyse, hareketsizleştiyse, hareketsiz nesnelere bakmak istemiyorsa ya da başını karnınıza gömüyorsa yorulmuş ve uyku zamanı gelmiş demektir. Bebeklerin gece gündüz ayrımı doğumdan sonraki 1 ile 3. ay arasında gelişmektedir. Bu düzenin rahat bir şekilde oluşması için uyku saatlerinde ortamın ışığını ve etraftaki diğer uyaranları en aza indirmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yatmadan önce her zaman üstündeki giysi yerine pijama giydirmek çocuğun uyku ve uyanıklık saatleri arasındaki farkı anlamasına büyük ölçüde yardımcı olur. Bu yaklaşım gündüz uykuları içinde aynı şekilde geçerlidir. 2 yaş civarındaki bazı çocuklar gündüz uykularını bırakabilirler. Yaklaşık 3 ayın sonunda ise bebekler geceleri yaklaşık olarak 5 saat kesintisiz uyumaya başlarlar.
3 aylık olan bir bebek artık kendi kendine uyumaya başlayabilir. Ancak bu ille de bebeğin kendi kendine uyuyacağı anlamına gelmemektedir. Bebeğinizi kendi başına uyuması için onu motive edebilirsiniz. Bebeğinizi uykuluyken fakat hala uyanık vaziyetteyken beşiğine yatırın. Dilerseniz bebeğiniz uykuya dalana dek onunla birlikte kalabilirsiniz. Seçeceğiniz metodu her gece tutarlı bir şekilde uygulamalısınız.