Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Bebeklerde Hareketlilik ve Önemi

Annenin hamilelik süresince en mutlu olduğu ve heyecanla beklediği ilk şey bebeğinin hareketlerini hissetmektir. Hamilelik süresi boyunca bebeğin hareketleri sürekli olarak takip edilir. Belirli bir süre bebeğin hareketsiz kalması halinde anne ve baba adayları hemen endişelenir. Öyle ki anne adayının üzüldüğü dönemlerde anne karnındaki bebeğin hareketlerinin azaldığı, annenin mutluluğunun arttığı, güzel bir yemek sonrası dans ettiği bile söylenir. Hamilelik süresi boyunca bebeğin anne karnındaki hareketleri gebeliğin yolunda gittiğinin bir göstergesidir. Bebeğin hareketliliği doğum sonrasında da tüm hızıyla sürbmektedir. Hareket etmek çocuk sağlığı ve gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Doğum sonrası bebeklerde hareketlilik son sürat devam eder. Bunlar el, kol ya da bacaklarda oluşan ve yetişkinlere göre anlamsız veya istemsiz hareketler şeklindedir. Bu istemsiz ve anlamsız hareketlerin sebebi sinir sisteminin gelişmemiş olmasıdır. Zaman içerinde sinir sisteminin gelişmesi ile beraber anlamsız ve istemsiz oluşan kol, bacak ve el hareketleri de azalmaya başlar. Zaman geçtikçe üst beyin kontrolünde istemli hareketler olmaya başlar ve hareket sistemindeki bu gelişim yukarıdan aşağıya olacak şekilde devam eder. Hareket sistemi ile gelişmenin değerlendirilmesi sırasıyla; baş kontrolü, kollar ile uzanma, el ile tutma çalışmaları, başparmak kontrolünün giderek gelişmesi, destekli ve desteksiz oturma, emekleme, yürüme, koşma, merdiven çıkma ve inme şeklindedir. Bu gelişim basamaklarının uygun aylarda oluşmaya başlaması hareket sisteminin gelişmiş olduğunun bir göstergesidir.

Çocuğun emeklemeye başlamasıyla beraber, dış dünyayı keşfetme ve öğrenme turları da başlar. Bu sebeple çocuğunuza rahat hareket edeceği bir alan sunmanız çok önemlidir. Ancak çocuğunuza bu alanı sunarken bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Özellikle mutfak çekmecelerinde sivri ve keskin aletler bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Bunun haricinde çocuğunuzun ulaşabildiği prizlere karşı da dikkatli olmalısınız.  Kapaklı korunaklı prizler bu dönemde en ideal tercih olacaktır. Bunlara ek olarak bu hareketli dönemlerinde çocuğunuzu dışardaki tehlikelere karşı da korumalısınız. Bu hususta dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunları sıralarsak;

-Çocuğunuzu yürüyen merdivenlere tek başına bırakmamalısınız.

-Yolda yürürken çocuğunuzu sol elinizle, iç tarafta tutmalısınız.

-Havuz kenarlarında kaymayan ayakkabılar giydirmelisiniz ve sürekli gözetiminiz altında tutmalısınız.

Şeklinde bir liste oluşturabiliriz. Bunlara dikkat ederek çocuğunuzu güvende tutabilirsiniz.