Çocuklar öksürmeye başladığı zaman, ebeveynler oldukça tedirgin olur. Çünkü öksürmek çocuğu yorar, uykularından uyanmasına sebep olur. Ancak çocuğunuz öksürdüğü zaman tedirgin olmamanız gerekir. Çünkü öksürüğün sebebi genellikle ciddi olmayabilir.
Öksürük akciğerleri bakterilerden, virüslerden ve zararlı maddelerden korur. Özellikle kış aylarında çocuklarda görülen öksürük, geniz akıntısına bağlı olabileceği gibi, akciğer enfeksiyonun habercisi de olabilir. Çocuğum neden öksürüyor sorusunun cevabı grip, farenjit türü üst solunum yolu enfeksiyonları da olabilir. Astım ve boğmaca tarzı öksürük, kriz halini aldığı zaman ve üç günden fazla sürerse, alarma geçmek gerekir. Öksürük çocuğun uykusundan uyanmasına sebep olursa, ateş, halsizlik, nefes darlığına neden oluyorsa, uzman kontrolü gerekir. Dinmeyen öksürükler kimi zaman kurudur ve çocuklar balgam çıkartmaz. Kendi başına ciddi olmayan bu öksürükler, çocuğu rahatsız eder. Bir anda başlayan öksürük nöbetleri, çocuğun boğulur gibi öksürmesine sebep olabilir. Her öksürük korkutucu değildir. Ancak 10 günden fazla süren öksürükler, burun akıntıları ve nefes darlığı belirtileri varsa, uzman bir hekimin kontrol etmesi gerekir. Çocuğunuzun bulunduğu ve uyuduğu odanın havasının nemini arttırmak gerekir. Özellikle kış aylarında iç mekânların kuru olması, solunum yollarında da kuruluğa sebep olur. Çocuğunuzda öksürüğü dindirmek için;
- Çocuğunuz sürekli olarak öksürmeye başladığında, onun bol su içmesini sağlayınız. Eğer balgam varsa öksürükle balgamın dışarıya atılmasını sağlamak için çocuğunuzun su içimi oldukça önemlidir.
- Çocuğunuzun bulunduğu odayı ve özellikle yattığı odayı düzenli olarak havalandırın. İçeriye temiz havanın girmesini sağlayın. Çünkü havasız ortamlar da öksürüğü tetikler.
- Öksürüğün sebebi çocuğunuzun boğaz ve burun kuruluğu olabilir. Bu yüzden çocukların bulunduğu ortamın nemlendirilmesi gerekir. Özellikle kış aylarınla evlerin içerisi oldukça nemsiz olabilir. Bunu önlemek için kaloriferlerin peteklerinin üzerine su koyabilirsiniz.
- Eğer çocuğunuzun alerjik yatkınlığı varsa hassas olduğu kokulardan ve tüylü kıyafetlerden uzak durmasını sağlamanız gerekir. Öksürüğe sebep olacak evcil hayvanlardan da uzak tutmanız gerekir.
- Çocuğunuz geceleri özellikle sürekli öksürüyorsa, yastığını yükseltmeyi deneyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun burnunda tıkanıklık varsa, bu da onun öksürmesine sebep oluyor olabilir, bu durumda çocuğunuzun burnunun açılması gerekir. Bunu doktorunuzun verdiği burun spreyi ile yapabileceğiniz gibi, çocuğunuzun burnunu ılık tuzlu su ile de yıkayabilirsiniz.
Çocuğunuz öksürürken balgam çıkartıyorsa, öksürüğün sebebi enfeksiyonlardır. Balgam söktürücü ilaçları bilinçsiz olarak kullanmamanız gerekir. Doktorunuzun çocuğu muayenesinin ardından ilaç kullanımına başlamalısınız. Eğer çocuğunuzun yaşı biraz büyükse, onun boğazının yumuşamasını sağlayacak bitki çaylarını da içirebilirsiniz. Adaçayı ve ıhlamur boğazının yumuşamasına yardımcı olurken, balgamın atılmasını da sağlar. Çocuğum neden öksürüyor sorusunun cevabını bulmak için çocuğunuzu çok iyi gözlemlemeniz gerekir. Evde yardımcı yöntemlerden sonuç alamadığınız zaman, hırıltının artması ve ateşin yükselmesi sonucunda ihmal etmeden doktora başvurmalısınız.