Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Çölyak Hastalığı

çocuklarda çölyak hastalığı ve tedavisi

Bir ince bağırsak hassasiyeti olan Çölyak rahatsızlığı yurtdışındaki çoğu çocukta görüldüğü gibi ülkemizde de rastlanmaktadır. Çocuklarda çölyak hastalığı oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi ürünlerde bulunan glüten maddesi bazı kişilerde alerjik tepkilere sebep olmaktadır. İnce bağırsak glüten maddesine karşı hassasiyet gösterebilir ve bu durumda beslenme alışkanlıklarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu hastalık beslenmeye eklenen glüten maddesi içerikli besinler kullanılmaya başlandığından itibaren kendisini gösterebilmektedir. Aile bireylerinde daha önce çölyak hastalığı olan varsa daha sık görülmektedir. Genetik olarak geçen bir hastalık olan çölyak vakalarına down sendromu olanlar, diyabet rahatsızlığı olanlar ya da otoimmün hastalığı olanlarda daha sık rastlanmaktadır. Eğer çocuğunuzda glütene karşı hassasiyet görüyorsanız, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanızda fayda olacaktır. Bahçeşehir’de bulunan muayenehanemiz sizlere bu konuda yardımcı olmaktadır. Doktorumuz çölyak hastalığına karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğini sizlere anlatmaktadır.

Çölyak hastalığı belirtileri iki şekilde kendini göstermektedir. Birincisi sindirim sistemine bağlı olan belirtiler, ikincisi de diğer belirtilerdir. 6-24 aylık arası bir bebek; karında şişkinlik, kronik ishal, huzursuzluk, kusma, iştahsızlık, kilo alamama gibi belirtiler gösterebilir. Çocuğun yaşı büyüdükçe bu belirtiler kendini gaz ya da ishal, kronik kabızlık ya da kronik karın ağrısı olarak kendini göstermektedir. Çölyak hastalığı durumunda ergenliğe geçişte boy kısalığı diğer çocuklara oranla daha fazladır. Karaciğer enzimlerinin yüksek olması, kemik mineral yoğunluğunun azalması, demir eksikliği anemisi de yine çölyak hastalığı belirtilerindendir. Bu gibi belirtilerde konusunda uzman bir doktora görünmek yararlıdır. Doktorumuz gerekli tetkikleri özenle yapar ve sizleri en kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız için tedaviye alır. Muayenehanemiz son teknolojiye sahip gereçlerle donatılmıştır ve kontrol sonuçları oldukça hızlı bir şekilde belirlenmektedir.

Çölyak hastalığında yapılması gereken en önemli şey buğday, çavdar, arpa gibi ürünlerin beslenme programından çıkarılmasıdır. Bazı hastalar yulafı tolere edebilmektedir. Yine de yapılacak en doğru şey bir diyetisyenle koordineli şekilde çalışmak ve hangi ürünlerin tüketilip, hangilerinin tüketilmeyeceği konusunda ayrıntılı bilgi almaktır. Unutulmaması gereken en önemli şey glütensiz diyetin ömür boyu sürecek olmasıdır. Hastalığın tedavisi ve takibi süresince hem aile, hem doktor, hem de diyetisyen işbirliği içinde çalışmalıdırlar. Bu konuda uzmanlık sahibi olan doktorumuz ailelere çölyak hastası çocukları için destek olmakta ve tedavi sürecini titizlikle uygulamaktadır. Çölyak hastalığının tedavisi uzun süreli sarktığı zaman ileri yaşlarda ne yazık ki riskler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en önemlisi ince bağırsakta görülen lenfoma riski, kısırlık ve kemik erimesidir. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun herhangi bir belirtide çocuklarda çölyak hastalığı kontrolü için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu hastalığın gıda kontrolü çocuklar için zor olabilir. Özellikle simit ve benzeri ürünleri başka çocukların elinde görmek sıkıcıdır. Bu konuda okullara da iş düşmektedir.