Bahar aylarıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan yakıcı güneş, uzun süre maruz kalındığında riskli sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle çocuklarda güneş çarpması dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. UV-A ve UV-B güneşin zararlı olan ışınlarıdır. Bu zararlı ışınlara maruz kalan çocuğunuzun tedavisi için doktorumuz sizlere destek olmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde daha çok rastlanan güneş çarpması vakalarında yabancı hastaların da varlığı artış göstermektedir. Bu konuda doktorumuz uzun yıllar yurtdışında eğitim alıp, görev yaptığından dolayı çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilmektedir. Dolayısıyla özellikle turist ya da Türkiye’de yaşayan yabancılar da çocuklarını muayenehanemize getirebilirler. Güneş yanığı vakaları ya da güneş ve sıcak çarpması sonucu meydana gelen rahatsızlıklar oldukça riskli olabilirler. Bu gibi bir rahatsızlık asla ihmale gelmemeli ve çocuklar bir an önce kontrol edilmek üzere muayenehaneye getirilmelidir. Bahçeşehir’in merkezi yerinde konumlanan muayenehanemiz sizlere bu konuda destek vermektedir.
Bilindiği üzere çocuklar güneş çarpması karşısında yetişkinlere göre çok daha duyarlıdırlar. Güneş yanıkları vücutta ileride kanser hastalığına sebep olabilecek serbest radikallerin çoğalmasına neden olmaktadırlar. Çocuğun sırtındaki az miktarda oluşan su toplaması bile ileri zamanlarda cilt kanseri olma riskini arttırmaktadır. Öncelikle bahar ve yaz aylarında çocuğun uzun süre ve de korumasız olarak güneş altında kalmaması gerekmektedir. Güneş çarpmasına dikkat edilmediğinde aşırı sıcak, vücudun ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına sebep olmaktadır. Terleme yeteneğini kaybeden vücut işlevini yerine getiremez ve ateş 41 dereceye kadar çıkabilir. Bunun sonucunda baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve bilinç bulanıklığı gibi rahatsızlıklar baş gösterebilir. Buna göre yapacağınız ilk şey çocuğunuzu güneşin altından hemen uzaklaştırmak ve gölge bir yere alarak serin bir ortam oluşturmanızdır. Bu gibi vakalarda muayenehanemiz tam teçhizatlı bir şekilde sizleri beklemektedir. Doktorumuz sizlere bu konuda titizlikle yardımcı olmaktadır.
Doktorumuzun tavsiyesi özellikle saat 11.00 ve 15.00 arası kesinlikle güneşe çıkılmamasıdır. Özellikle bebek 6 aydan küçükse, mutlaka bir güneş şemsiyesinin altında durmalısınız. 30 dakika fazlası güneş altında kalınmamalı ve bol su içilmelidir. Aşırı bir güneş ışığına kısa süre içinde maruz kalındığı takdirde güneş yanığı meydana gelecektir. Ciltte kaşıntı ve şişme, gerilme, kızarıklık ve özellikle baloncuk oluşumu görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Güneş yanığı tedavisinde genellikle basit ağrıkesiciler kullanılabilir. Güneş koruyucuları elbette kullanımı önemli malzemelerdir ancak bebeğiniz 6 aydan küçükse, kremden çok giysisine özen gösterilmesinde büyük önem vardır. Küçük bebeklerin mutlaka şemsiye altında tutulması gerekmektedir. Pamuklu ve uzun kollu kıyafetleri seçmenizde fayda olacaktır. Çocuklarda güneş çarpması durumuna dikkat etmek bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Özellikle baş kısmının direk güneş altında tutulmaması gerekmektedir. Bebeğinize süreceğiniz güneş kremi seçiminde de özenli olmalısınız. Bu ürünlerin katkı maddesiz olmasına dikkat etmeniz bebeğiniz açısından faydalıdır.