En yaygın çocuk hastalıklarından bir tanesi de ishaldir. Çocuklarda ishal bazen enfeksiyonlara bağlı olarak bazen de aşırı derecede sıvı gıda tüketimine bağlı olarak gözlenebilir. Mide ve bağırsak hastalıklarından olan ishal, çocuğun beslenmesi sağlıklıysa ve sağlığı iyiyse çok sorun teşkil etmez. Bu durumlarda ishal kendiliğinden, herhangi bir önlem almaya ihtiyaç duymadan geçer. Ancak bazen çocuklarda ve bebeklerde görülen ishal, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.
Çocuklarda ishale sebep olan şeyler değişkenlik gösterebilir. Çocukların mide ve bağırsak sistemi hassas olduğu için kimi zaman meyve suyu tüketimi, su ve gıdalarla alınan mikroplar, bazı gıdalara karşı midenin tahammülsüzlüğü ya da çocuklarda kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir. Çocuklarda ishal belirtileri öncelikle karın ağrıları, kramplar, bulantı, gaz, sürekli tuvalete gitme isteği olabilir. Çocukları ishalden korumak için gıdaların iyi seçilmesine özen göstermek gerekir. Bununla birlikte annenin bu konuda eğitimli ve tecrübeli olması da oldukça önemlidir. İshal belirtilerini gören anne, ishal olan çocuğunun sağlığına bir an önce kavuşması için dikkatli davranmalıdır. İshal olan çocuğun enerjisi düşer ve halsizlik ön planda olur. İshalde çocuk sıvı kaybettiği için vücudu suya ihtiyaç duyar. Çocuğun günlük kaka yapma sayısı 2 ya da 3 iken, ishal sonrası günde 8-10 kez tuvalete gitmek isteyebilir. Çocuklarda görülen ishaller genellikle mikrobiktir. Beslenme bozukluğu sebebiyle de ishal olabilir. Bu tür ishallerin evde tedavisi mümkündür. Ancak kimi zaman çocuklarda kronik ishal ya da ağır ishal meydana gelebilir. Çocuklarda iki haftayı geçen ishaller kroniktir. Yüksek ateş ve kusmalar varsa çocuğunuz ağır ishaldir. Bu durumlarda çocuğunuzu ihmal etmeden doktora götürmeniz gerekir. İshalde çocuğun kanlı olarak dışkısını yapması ya da ishalin etkisiyle sıvı bir halde kusması ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. İshalde destekleyici tedavi, çocuğun ishalle kaybettiği sıvı ve elektrolitin sağlanmasıdır. Bunun için özel olarak hazırlanmış solüsyon veya tozlar su içinde karıştırılarak , iki yaşından küçük bebekler için yarım çay bardağı, iki yaşından büyük çocuklar içinse, bir çay bardağı şeklinde kullanılabilir.
Bebekleri ishalden korumak için ilk 6 ay sadece anne sütü vermek gerekir. Bu süreçte annenin de bebeğinin sağlığı için dengeli beslenmeye özen göstermeli ve bebeğine dokunacağını düşündüğü gıdaları tüketmemelidir. Çocuklara taze yiyecekler ve yemekler yedirilmelidir. Mideleri hassas olan çocuklar bayat yemek yediklerinde midelerini bozabilirler. Sebze ve meyveler yenmeden önce bol su ile iyice yıkanmalıdır. Yiyeceklerin üzerinde bulunan ilaç kalıntıları da ishale sebep olabilir. İshal genellikle içme suyundaki bakteriler sebebiyle olmaktadır. Sular klorlu değilse, kaynatılmalıdır. Tuvalet ve lavabolar temiz olmalıdır. Bununla birlikte çocuklarda ishal oluşumunu önlemek için çocukların ellerini yemekten önce yıkamaya alıştırmak gerekir. Ellerini temiz tutmakla sadece ishalden değil, birçok hastalıktan da korunmuş olur.