Çocuklarda en çok görülen hastalıklardan olan krup bir solunum yolu hastalığıdır. Alt veya üst solunum yolu rahatsızlığı olarak görülebilmektedir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden ÖZSOY KOÇ, krup hastalığının belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgileri burada paylaşmaktadır. Krup hastalığı genellikle virüslerden dolayı meydana gelmektedir ancak bazen bakterilerden kaynaklandığı da bilinmektedir. Kızlardansa erkeklerde biraz daha fazla görülür. Bebek ve çocuklarda yoğunlukla 6 aylıktan başlayıp 3 yaşa kadar olan aralıkta gözlense de 1 ve 6 yaşları civarı çok gözlenir.
Her mevsimde meydana gelebildiği bilinse de en çok aralık ve şubat arası yaygınlaşmaktadır. Krup hastalığının belirtileri olarak sayılabilecek şeyler çocuğun sesinde kalınlaşma olması ve öksürüğün kuru kuru meydana gelmesidir. Zorlanarak nefes alma durumu da gayet belli bir biçimde oluşmaktadır. Gırtlağın altında kalan alanda oluşan enfeksiyonda aynı anda spazm meydana gelir. Enfeksiyon durumunda gırtlağın yanında trake ve bronşlarda da iltihap oluşabildiği bilinir.
39 derece altında olan bir ateş hali söz konusudur. Havlama sesine benzeyen bir öksürük gözlenir. Yaklaşık 1 gün veya yarım gün civarı sürede nefeste tıkanıklık oluşur. Seste belli bir kalınlık oluşmaktadır. Çoğunlukla en geç 1 haftada geçebilse de eğer çocuktaki solunum tıkanması şiddeti artarsa yoğun bakımda bir süre kalması dahi gerekebilmektedir. Ancak normal durumda hastalığın en sorunlu olduğu zaman ilk 4 gün civarıdır ve bundan sonra çocuklar nefes alırken rahatlamaya başlamaktadır. 3 aydan 3 yaşa kadar olan bebeklerde krup’un spazmlı türü de ortaya çıkmaktadır. Bir anda meydana gelen nefes sesindeki gürültü şeklinde oluşmaktadır. Geçmesi durumunda yine hastalığa yakalanma durumu genelde gözlenir. Tedavi amacıyla eskiden beri uygulanan bazı yöntemler bulunmaktadır. Krup tedavisi için çok miktarda sıvı çocuğa verilmelidir. Aşı uygulaması mutlaka yapılmalıdır ve bu aşının ismi Hib aşısıdır. İkincil bir bakteriyel iltihap durumu oluşursa bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Nebulize epinefrin uygulaması gerekli olabilir. Eskiden beri yaklaşık 200 yıldır kullanılan buhar tedavisi çok işlevsel olabilir ancak eğer tıkanma şiddeti artıyorsa soğuk buhar verilmesi hemen kesilmelidir çünkü bu durumda hastalık daha kötü hale gelebilmektedir. Bazı durumlarda mentol vb. maddeler kesinlikle kullanılmaz çünkü çocukta yan etki yapabilir. Buharla beraber kortikosteroid verilmesi söz konusu olabilir çünkü antienflamatuvar etkisi iyi gelmesine neden olmaktadır. Bu kortikosteroidler kastan da yapılabilirler. Soluk yolunu açacak bazı müdahalelere yine gereksinim duyulabilmektedir. Ancak hastalığın teşhisi ve tedavisi için eğer bu yazıda anlatılan belirtiler gözleniyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Kesinlikle ilaç tedavileri ve buhar tedavisi yapılırken çocuklar iyi gözlenmeli ve oluşabilecek her türlü ters durumda bir doktora ya da hastaneye tekrar başvurularak olası sıkıntılar meydana gelmeden önce giderilmelidir.