Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu genellikle bakterilerin ve virüslerin sebep olduğu bir orta kulak iltihabıdır. Kulak enfeksiyonunun bilimsel ismi otitis media’dır.

Kulak enfeksiyonu genellikle bakterilerin ve virüslerin sebep olduğu bir orta kulak iltihabıdır. Kulak enfeksiyonunun bilimsel ismi otitis media’dır. Çocukların, soğuk algınlığı geçirdiklerinde yetişkinlere göre kulak enfeksiyonuna sahip olma riskleri çok daha yüksektir. Bunun sebebi ise immune sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olması ve orta kulak ile boğaz arasındaki bağlantıyı sağlayan östaki borularının daha kısa ve de yatay olmasına bağlı olarak sıvıyı yeteri kadar boşaltamamasıdır. Sıvı olan ortamda üreyen virüs ve bakteriler enfeksiyona sebep olurlar.

Pek çok orta kulak enfeksiyonunun başlangıç nedeni soğuk algınlığı virüsleridir. Bu sebeple el yıkama alışkanlığının kazandırılması, sigara ile temasın önlenmesi, yıllık yapılan düzenli grip aşıları, en az ilk 6 ay anne sütü ile beslenmenin sağlanması ve sağlıklı beslenme ile immune sistemin güçlendirilmesi viral enfeksiyonları azaltarak kulak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabilir. Kulak enfeksiyonu bir uzman tarafından rahatlıkla anlaşılabilir. Otoskop ile kulak zarının incelenmesiyle zarın rengi kontrol edilir. Sağlıklı bir kulak zarı pembe-gri bir renge sahip iken, enfeksiyon sırasında kırmızı ve şiş gözükür. Kulak enfeksiyonundan önce çocuklarda soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkar. Bunlar; işitme güçlüğü, ateş, kulaktan bir miktar sıvı gelmesi, gözlenen sersemlik hissi, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, huzursuzluk, sık ağlama, iştahsızlık, öksürük ve uykusuzluk şeklinde olabilir. Kulak enfeksiyonunun tedavisi bir çocuk doktoru tarafından sağlanmalıdır. Dış kulak yolu enfeksiyonları tedavisi için doktorun önereceği kulak damlaları ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bununla birlikte orta kulak enfeksiyonlarında doktor bir antibiyotik verebilir ya da klinik muayenesi sonucuna göre takip etmek isteyebilir. Tam bir kulak enfeksiyonu tedavisi için geniz eti büyüklüğü ve alerjik hastalıklar gibi altta yatan hastalıklar da mutlaka tedavi edilmelidir. İyileşmeyen kulak enfeksiyonlarında ise orta kulaktaki sıvının boşaltılarak enfeksiyonun tekrar etmesini önleyen tüpler takılabilir. Tüpler genellikle 8 ile 18 ay arasında kalırlar ve kendiliğinden düşerler. Östaki borusuna basınç uygulayan çok büyük bademcikler ve geniz eti varsa alınması da tedavi için gerekebilir.

Tekrar eden kulak enfeksiyonları işitme kaybı, konuşma bozuklukları ve menenjit gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden mutlaka çocuk her rahatsızlandığında hiç beklenmeden bir doktora götürülmelidir.