Tuvalet eğitimi bir çocuğun büyüme sürecindeki en önemli eğitimlerden biridir. Burada bazı püf noktaları üzerinde durularak çocuklarda tuvalet eğitimi başarıyla gerçekleştirilebilir. Çocuğun tuvalet eğitimi anne babalar tarafından merak konusudur. Bez bağlama olayı ne zaman sona erebilir, tuvalet eğitiminde hangi noktadan başlamak daha yararlı olabilir gibi merak edilen soruların cevabını doktorunuz da bulabilirsiniz. Bahçeşehir semtinin nezih bir yerinde bulunan muayenehanemizi ziyaret ettiğinizde çocuk gelişimi ve hastalıkları konusunda uzman doktorumuz sizlere bu yolda destek olmaktadır. Çocukta tuvalet terbiyesi aslında belli bir yaşı kapsamamaktadır. Bazı çocuklarda bu eğitim yaşı 18-30 aylıkken başlarken, bazı çocuklarda bu terbiyenin süresi 4 yaşını bulabilmektedir. Kız çocukları genellikle erkek çocuklarından daha önce mesane ve bağırsak kaslarını geliştirebildiklerinden bu eğitim sürecinde daha hızlı başarıya ulaşabilmektedirler. Bu özellik kızlarda 2,5 erkeklerdeyse, 3 yaş civarında değer kazanmaktadır. Burada önemli olan nokta aile büyüklerinin bu konuda baskıcı davranmamalarıdır. Aksi halde çocuğun tuvalet terbiye süreci sekteye uğrayabilmektedir.
Bazı belirtiler sayesinde çocuğunuzun tuvalet terbiyesine hazır olup olmadığını daha rahat anlayabilir ve bu doğrultuda adım atabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun bazı basit ihtiyaçlara cevap verip vermediğini gözlemleyerek işe başlayabilirsiniz. Bezi gün boyunca en az 2 saat kuru kalabiliyorsa ve kısa bir uyku sonrası bezi kuru kalmışsa, bebeklerde tuvalet eğitimi için iyi belirtiler oluşuyor demektir. Bağırsak faaliyetlerinin de düzenli ve önceden tahmin edilebilir olması oldukça önem taşımaktadır. Kendi başına tuvalete gitmesi, tek başına pantolonunu indirip, kaldırabilmesi hep önemli faktörlerdir. Bezi ıslandığı zaman rahatsız olması da iyiye işaret sayılabilir. Çocuklarda tuvalet eğitimi süreçlerinden biri de çocuğun lazımlığına ilgi gösterebilmesidir. Bu gibi durumlarda çocuğun ilgisini çekebilecek oldukça sevimli lazımlıklar işe yarayabilmektedir.
Doktorların en büyük tavsiyesi tuvalet eğitimi öncesi akıllıca bir plan yapılmasıdır. Eğitime ne zaman başlanması gerektiği, eğitim sürecinde oluşabilecek kazalar karşısında nasıl bir tavır alınması gerektiği oldukça önemli noktalardır. Bu konuda çevrenizdeki deneyimli kişilerden fikir almanızda bir sakınca yoktur ancak en sağlıklı ve bilinçli noktalar elbette doktorunuz tarafından sizlere verilmektedir. Bahçeşehir’deki muayenehanemizi ziyaret ettiğinizde sizinle aynı soruları sormaya gelen diğer anne babalarla da karşılaşıp, daha sonra gülüp geçeceğiniz bu gibi durumlarda tecrübe sahibi olmanın keyfini yaşayacaksınız. Doktorunuzun fikirleri elbette çok değerlidir ancak çocuğunuzu en iyi yine siz tanırsınız ve ona ödüllendirme yöntemiyle bu süreçte yakın olabilir ve çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Çocuğunuzun bu süreçte hayal kırıklığına uğramaması için sizin de tepkilerinizi kontrol altına almanızda fayda vardır. Çocuklarda tuvalet eğitimi iki günde biten bir süreç değildir. Dolayısıyla çocuğun bazı durumlarda direnmesi normaldir. Böyle bir durumda tepkinizi olumsuz olarak yansıtmanız çocuğun psikolojisine zarar verebilir. Rahat ve sakin bir yaklaşım, çocuklarda tuvalet eğitimi için en faydalı davranıştır.