Her besin öğesine insan vücudunun ihtiyacı vardır. Vücudun herhangi bir besin öğesi ihtiyacı karşılanmadığı zaman ya da gereken miktardan az alındığı zaman yetersiz beslenme söz konusu olur. Gürpınar çocuk doktoru olarak, çocuklarda dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenmenin hayati önem taşıdığını ailelere anlatmaktayız. Anne ve baba için çocuğunun sağlıklı gelişimi son derece önemlidir. Bir çocuğun sağlıklı olarak büyümesi için de yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir.
Her besin öğesinin insan vücudu için çok önemli görevleri vardır. Ülkemizde çocuklarda ilk 5 yaşına kadar görülen beslenme sorunlarının başında; protein enerji malnütrisyonu, raşitizm, vitamin eksikliği, anemi ve diş çürümeleri gelmektedir. Bu rahatsızlıkların sebebi yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Yetersiz beslenme büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarda aksaklıklar olmasına sebep olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bu nedenle tedavinin daha uzun sürmesine neden olur. Yetersiz ve dengesiz beslenme sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da geriliğe sebep olur. Gürpınar çocuk doktoru olarak, dengesiz beslenmeye bağlı olarak meydana gelebilecek rahatsızlıklar konusunda aileleri bilgilendiriyoruz. Çocuklarda yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak birçok rahatsızlık görülebilir. Bazıları;
Protein Enerji Malnütrisyonu: Vücudumuzun her besin grubuna ihtiyaç vardır. Ancak bazı besin maddelerinin vücudun dengesini bozacak şekilde az ya da çok alınması sonucunda malnütrisyon meydana gelir. Proteinden eksik beslenen çocuklarda ortaya çıkar. Çocuklarda ilk iki yaşında ortaya çıkan bu rahatsızlıkta annenin yaşı, alışkanlıklar, çocuğun doğum ağırlığı ve enfeksiyonlar önemli rol oynar. Protein açısından yeterince beslenemeyen çocukta buna bağlı olarak, bu rahatsızlık ortaya çıkar. Çocuğun direnci azalır. Vitamin eksiklikleri meydana gelir. Çocuğun gelişimi düşer. Boyu ve kilosu normalin altında olur.
Raşitizm: D vitamini eksikliğine raşitizm denilmektedir. D vitamini eksikliği önemli bir sağlık sorunudur. Bebeklerin güneşe çıkarılmaması, süt ve süt ürünlerinden yeterince beslenememiş olması D vitamini eksikliğine sebep olmaktadır. D vitamininin eksikliği çocuğun iskelet yapısının bozulmasına sebep olmaktadır. Kemiklerinin yeterince gelişmemesine ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına neden olmaktadır.
Anemi: Beslenme bozukluklarına bağlı olarak çocuklarda anemi görülmektedir. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, özellikle çocuklarda iki yaşından önce görülebilmektedir. Anne sütündeki demir miktarının az olması buna sebep olmaktadır. Kanındaki demir oranında düşüklük olan bebekler, ek gıdaya geçtiklerinde demir takviyesi yapılmalıdır. Doğal gıdaların tüketilmesine önem gösterilmektedir.
Vitamin Eksikliği: Beslenme bozukluğuna bağlı olarak, çocuklarda görülen bir diğer rahatsızlıkta vitamin eksikliğidir. Çocuklarda vitamin eksikliğini gidermek için süt ve süt ürünlerinin tüketimi, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini arttırmak gerekir. Sebze ve meyvelerin çocuklara taze olarak yedirilmesi son derece önemlidir. Çocuklara meyveler kabukları ile yedirilmelidir. Kızartma ve kavurma yerine haşlama tercih edilmelidir.
Beslenme bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıklar yine dengeli ve düzenli beslenme ile tedavi edilebilir. Gürpınar çocuk doktoru olarak, doğumdan itibaren bebeklerin dengeli ve yeterli beslenmesi noktasında aileleri bilinçlendiriyoruz.