Sinüzit, göz ve burun çevresindeki kemiklerin içindeki boşlukların burun içine açıldığı kanallarda meydana gelen tıkanıklıklar nedeni ile iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyondur. Akut ve kronik olmak üzere 2 çeşidi vardır. Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, yeşil, sarı ya da kanlı burun akıntısı, gözlerin çevresindeki ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde oluşan basınç hissi, öne eğilmekle artan baş veya yüz ağrısı, kötü ağız kokusu gibi belirtiler gözlenebilir. Gerginlik tipi baş ağrısı, migren, burun bölme eğriliğine bağlı burun tıkanıklıkları ve nazal alerji ile oldukça sık karıştırılan sinüzit kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan hava ile azabilir.
Özellikle kış aylarında soğukta ya da klimalı ortamlarda fazla bulunmak sinüzit riskini arttırmaktadır. Burun içi kemik- kıkırdak eğriliği, fazlaca nezle olanlarda ve alerjik yapıya sahip kişilerde sinüzit oldukça sık görülmektedir. Saçlar ıslak dışarı çıkmak soğuk algınlığı riskini arttırdığı için dolaylı yoldan sinüzit oluşumunu da artırır. Kış mevsiminde soğuktan korunmak ve ortamı nemlendirmek gerekir. Bol bol su içmek ve dinlenmek de oldukça önemlidir. Şakak, burun, göz ve alın çevresindeki içi hava dolu boşluklar olan sinüslerin büyüklüğü kişiden kişiye değişiklik gösterir ve sayıları yaklaşık olarak 15-20 civarındadır. Sağlıklı durumlarda içleri hava ile doludur ve bir kanal ile burun içine açılır. Bunların içini kaplayan zar yani mukoza, burun ile aynıdır ve mukozanın salgısı kanallarla buruna gelir. Solunum yollarının nemli kalmasına ve ısıtılmasına yarar. Sağlıklı sinüsler kafatası ağırlığını azaltır ve sesin frekansını sağlar. Bu mukoza iltihaplanırsa, sinüzit ortaya çıkar. Sigara ve alkol tüketimi de sinüzit riskini arttırmaktadır.
Sinüzit olan bireylerin şikayetleri üç haftadan uzun sürüyorsa yani kronikleşmeye başladıysa ve sürekli artıyorsa, daha detaylı inceleme yapılması gerekir. Sinüzit tedavisi özellikle antibiyotiklerle yapılır, burun açıcı spreyler ve ilaçlar hastanın durumuna göre kullanılabilir. Hastanın alerjik bir durumu yoksa antialerjik ilaç kullanılmamalıdır. Kuru havalarda ise burun nemlendiriciler önerilebilir. Eğer sinüzit çok fazla tekrarlıyorsa, artık hasta ilaçlardan fayda görmüyorsa ameliyat için çocuk doktoru yönlendirmesiyle değerlendirilebilir.