Bahçeşehir Çocuk Doktoru | Özden Özsoy Koç

Kolik Nedir?

çocuklarda kolik nedir

Bebekler konuşamadıkları için ağlarlar. Bazı bebeklerde bu durum uzun süreli ve belirli süreli yani atak şeklinde gerçekleşiyorsa, bu durum tıpta ‘’kolik’’ olarak adlandırılmaktadır. Aslına bakarsanız tüm bebekler ağlar fakat bu bebeğin davranışı haline geliyor ve davranış stili oluşturuyorsa, bu durum kolik olarak nitelendirilmektedir.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Özden Özsoy KOÇ, kolik özellikleri, nedenleri, tanısı, yapılması gerekenleri bu yazısında sizlerle paylaşmaktadır.

Kolik Özellikleri

Kolik Nedenleri

Birçok nedene bağlı olabilmektedir ancak kesin bir  nedene bağlı kılmak söz konusu olmamaktadır.

Kolik Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

  1. Kolik tipik bir öykü içermektedir.
  2. Bebek kilo almaya başlar ve bulgular muayene edilmesine rağmen normaldir.

Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  1. Bebeğin açlık durumu çok önemlidir. Aç ya da susamış olup olmadığını kontrol ederek, bebeğiniz anne sütü aldığı bir dönemde ise, aç olduğunu düşünüyorsanız biberonla ya da meme ile anne sütü verebilirsiniz.
  2. Bebeğinizi olduğu yerden kucağınıza alarak taşımayı ve hafifçe sallamayı deneyebilirsiniz. Sert bir şekilde değil de yana doğru ya da aşağı – yukarı sallayabilir, hangi durumdan hoşlandığını anlayabilirsiniz.
  3. Gezintiye çıkarabilir, müzik dinletebilirsiniz.
  4. Sıcak bir banyo da bebeğinizi sakinleştirecektir.
  5. Ninni veya şarkı söyleyin. Beğeneceği bir melodi susmasını sağlayabilir.
  6. Ne yaptıysanız olmuyor ve bebeğiniz bir türlü susmuyor ve sürekli ağlıyorsa, karnının tok ve altının temiz olduğunu kontrol ederek uyumaya bırakın.