Çocukta iştahsızlık günümüzde sık görülen sorunlardan biridir. Bu durumun değişen sosyokültürel faktörlerle de bazı ilişkileri olduğu gözlemlenmektedir. İştahsız çocuk hem ruhsal, hem de duygusal açıdan bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Ortak olan diğer bir kanı da toplumda artan bilinç düzeyiyle annelerin çocuklarını daha iyi şartlarda büyütmesi adına bazı zorlayıcı davranışlarda bulunmaya çalışmalarıdır. Daha iyi ve kaliteli beslenme kaygısı taşıyan bir anne, çocuğu üzerinde bu konuda farkında olmadan baskıcı bir tavır sergileyebilmektedir. Çocuğun sağlıklı gelişimi için dengeli beslenme elbette çok önemlidir. Beslenebilmek için anneye ihtiyaç duyan bebeklerin gelişimi farklı farklıdır. Bazı bebekler daha çabuk gelişir, bazılarıysa daha geç gelişirler. Geç gelişen bir bebek çocukluk çağına geldiğinde yaşıtları olan diğer çocuklardan daha kısa boylu ve zayıf olabilirler. Bu gibi bir durumda ebeveynlerin endişe etmeden doğru yöntemlerle çocuğunun düzenli beslenmesini sağlamaları gerekmektedir.
Bir çocuğun düzenli ve sağlıklı beslenmesi için yapılması gereken aksiyonlar hakkında sormanız gereken her şeyi doktorunuza danışabilirsiniz. Kendi muayenehanesinde hizmet veren doktorumuz Heidelberg Üniversitesi Çocuk Kliniği bünyesi altında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistan doktoru olarak görev almıştır. Bir çocuğun gelişmesinde önemli rol oynayan beslenme, gerektiği gibi önlem alınmadığında çocuk üzerinde fiziksel ve ruhsal tahribat meydana getirebilmektedir. Doktorumuz gerekli muayeneden sonra sizleri konusunda uzman bir beslenme uzmanına yönlendirebilir ve iştahsız çocuk durumunda çok daha bilinçli bir yol izlenebilir. Böyle durumlarda doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka kulak vermeli ve çocuk üzerinde baskıcı bir tavır uygulamamalısınız. Aksi halde çocuğunuzun daha inatçı olmasına sebebiyet verebilirsiniz. İştahsızlığın nedenleri hem psikolojik, hem de fiziksel olabilir. Bebeklikten kaynaklanan bir emme ve yutma refleksi zayıflığı da buna neden olabilir.
Çocuklarda çiğneme refleksinin zayıf olması lokmanın boğazın arka bölümüne dokunarak kusma refleksine sebep olmaktadır. Bu durumda katı gıdaya geçiş de gecikebilir. İştahsızlığa sebebiyet veren bazı hastalıklar da mevcuttur. Bu yüzden iştahsızlığı hafife almamak gerekir. Kısa süreli bir iştahsızlık küçük bir inattan dolayı olabilse de bu durumun uzun sürmesi başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Bunun için vakit kaybetmeden Bahçeşehir’de bulunan muayenehanemize gelmenizde fayda vardır. Doktorumuz bu konuda inceleme ve tahlilleri yapacak ve sizleri gerekli gördüğü takdirde ilgili bölümlere yönlendirecektir. İştahsızlığın en temel nedenlerinden biri psikolojik nedenlerdir. Aile baskısı sonucu çocuk bir tür tepki mekanizması oluşturabilir. Ona güzel bir şekilde beslenmenin öneminden bahsetmelisiniz. Çocuğunuz bazı besinleri sevmiyor da olabilir. Bu kötü bir durum değildir. Her çocuk sakatat yemeyebilir ya da süt ürünleriyle arası iyi olmayabilir. İştahsız çocuk için bu gibi durumlarda daha makul bir yiyecek alternatifiyle tanıştırılmalıdır.
- 16-05-16
- İlgili Kelimeler: 3 yaş çocuğu iştahsızlık, çocuğum neden yemek yemiyor, iştahsız çocuğa ne yedirilmeli, oğlum yemek yemiyor