• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Doğum Lekesi mi Hemanjiyoma mı?

Kırmızı lekeler doğuştan olabilir. Bebek doğduğunda ya da yaşamının ilk haftalarında ortaya çıkarlar. Çok farklı renk, büyüklük ve yapıda olabilirler. En yaygın damarsal kaynaklı doğum lekeleri hemanjiyomalar, leylek ısırığı ve şarap lekesidir. Doğum lekelerinin genel olarak oluşum nedeni tam olarak bilinmiyor ve birçoğu genetik değildir. Halk arasında çok fazla inanış vardır. Ancak gebelik sırasında olan bir olaydan da kaynaklı bir şekilde doğum lekesi oluşmaz.

Doğum lekeleri adına en büyük sorunlardan biri genelde bebek birkaç haftalıkken ortaya çıkan ve oldukça hızla büyüyen kırmızı kabarık hemanjiyomalardır. Hemanjiyomalar kırmızı, düz lekeler olarak başlar ve zamanla büyüyüp kalınlaşabilir. Çok faklı tipleri olan hemanjiyomaların özellikle küçük olanları zararsız olabildiği gibi çok ciddi sağlık ve kozmetik sorunları da yaratabilmektedirler. Hemanjiyomalar, yaklaşık 10 aya ya da 1 yaşına kadar büyümeye devam eder. Sonrasında ise birçoğunun büyümesi durur ve yavaşça küçülüp geriler. Damarsal lekesi bulunan bebekler vakit kaybedilmeden bir uzman tarafından muayene edilmeli, lekeye doğru tanı konarak, tedavi ihtiyacı olup olmadığı saptanmalıdır. Aileler için hemanjiyomaların büyümesini ya da küçülmesini hiçbir şey yapmadan izleyerek beklemek elbette kolay değildir. Bununla beraber pek çok hemanjiyomanın tedavi edilmesine gerek yoktur. Hemanjiyoma, sık kanamadığı veya ağız ya da göz yakınında gibi genel vücut fonksiyonlarına müdahale edecek bir konumda olmadıkları sürece tedavi çoğunlukla gereksizdir. Çünkü hemanjiyomalar kendi kendilerine hiçbir belirti bırakmadan iyileşirler.

Hemanjiyomaların pek çok farklı tedavi yöntemi vardır. Hiçbir yöntem tamamıyla etkili ve güvenli değildir. Potansiyel yaralar ile tedavinin riskleri tartılıp, tedaviye bu şekilde başlanmalıdır. Hızlı büyüyen hemanjiyomalar için en yaygın olarak kortizon tedavisi yapılmaktadır. Kortizon, enjeksiyon şeklinde ya da ağız yoluyla tablet alınarak tedavi edilmektedir. Uzun süreli ve tekrarlayan tedaviler bazı durumlarda gerekebilir. Tedavinin; gelişme geriliği, kan şekerinde artma, katarak ve artmış enfeksiyon olasılığı gibi çeşitli riskleri vardır. Lazerler hemanjiyomaların büyümesini durdurmak ve tamamen ortadan kaldırmak amaçlı kullanılabilir. Hemanjiyoma üzerinde iyileşmeyen yara oluşursa, delaser ile tedavi uygulanabilir. Devamlı yeni tip lazerler gelişmektedir ve hemanjiyomaların tedavisinde kullanılmaktadır.Daha detaylı bilgi için Beylikdüzü Çocuk Doktoru Özden Özsoy Koç ile iletişim sayfasından irtibata geçebilirsiniz.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)