Kişi küçük yaşlarda kazandığı alışkanlıkları, hayatlarının diğer evrelerinde de yapma eğiliminde bulunabilir. Çocuğum tırnaklarını yiyor diyorsanız, bunun birçok sebebi olabilir. Bazen tırnak yeme sadece bir alışkanlıktan ibarettir. Kimi zaman da merak, stres, can sıkıntısı ya da taklidin getirdiği bir davranıştır. Özellikle çocuklar, gerginlikten dolayı kendilerine birtakım alışkanlıklar edinir. Bunlar tırnak yeme, başparmağı emme, burun karıştırma olabilir.
Çocuğunuz tırnaklarını yiyorsa, endişelenmek yerine bunun sebebini araştırmak gerekir. Büyüme süreci çocuklar için endişeye sebep olur. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Onun stresli olup, olmadığını gözlemleyin. Baskı altında olabilir, canı bir şeye sıkılıyor olabilir. Eğer bir yargıya varamazsanız, bunu çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Kimi çocuklar her zaman olmasa da belli zamanlarda bilinçsizce tırnaklarını yer. Örneğin heyecanlandığında ya da bir konuya kendini kaptırdığında bilinçsizce tırnaklarını ağzına götürebilir. Bu gibi durumlarda tırnak yemek, çocuğun stresle başa çıkmak için kullandığı bir yol olabilir. Bu yüzden öncelikle tırnak yeme sebebini bulmak gerekir. Çocuğum tırnaklarını yiyor diye endişelenmeyin. Tırnak yeme alışkanlığını çocuğunuz zamanla bırakacaktır. Ancak bu süreç uzun sürdüğü için sizi rahatsız ediyorsa, basit yöntemlerle çocuğunuzun bu alışkanlığından vazgeçmesine yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun neden tırnak yediğini bilmeniz gerekir. Bunun sebebi endişe ise, çocuğunuzun endişelerine kulak verin. Çocuğunuz istenmeyen bir davranış yaptığında bunu durdurmak ya da bu davranıştan vazgeçirmek yerine, bu davranışın altında yatan nedeni bulmanız gerekir. Çocuğunuzun tırnak yeme sebebi stres mi, dikkat çekmek mi yoksa akışkanlık mı? Çocuğunuzu tırnak yediği için azarlamak ya da cezalandırmak yerine elinizden geldiği kadar duyduğunuz rahatsızlığı saklamaya çalışın. Tırnaklarını yediği için çocuğunuzla güç savaşına girerek, sizi de strese sokacak olan uzun ve yorucu bir süreci de beraberinde getirmeyin. Çocuğunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesmeye özen gösterin. Çocuğunuz tırnaklarını ağzına soktuğunda ona müdahale etmek yerine, onu o an için farklı bir şeye yönlendirin ve dikkatini dağıtın. Onun kaygılarını konuşun. Tırnak yerken nasıl hissettiğini anlamaya çalışın. Tırnak yediğinin farkında değilse, farkına varmasına yardımcı olun. Kimi zaman tırnak yemeyi engellemek için yara bandı ya da oje sürme tekniği uygulanabilir. Çocuğunuza tırnak yemek yerine bir alternatif sunun. Daha çok aktivite yapmasına olanak sağlayın. Çocuğunuzun ellerini kullanarak yaptığı aktiviteler, kendisini, tırnak yemekten alıkoyacaktır.
Çocuğunuzun yaşı uygunsa, tırnak yemek yerine ona törpü kullanmayı öğretin. El becerilerini kullanabileceği sanatlara teşvik edin. Çocuğunuz eğer tırnak yerken parmak uçlarına zarar veriyor ve kanatıyorsa, doktorunuzdan yardım alın. Bu konularda uzman tavsiyesi etkili olacaktır. Çocuğum tırnaklarını yiyor diye kendinizi de çocuğunuzu da strese sokmayın, denemekten vazgeçmeyin. Olabildiğince iyi niyetle hareket edin. Çocuğunuz tırnak yeme alışkanlığını ne kadar az stresle bağdaştırırsa, tırnak yemekten o derece hızlı vazgeçecektir.
- 05-05-16
- İlgili Kelimeler: 2 yaşında bebek tırnak yiyor, bebeklerde tırnak yeme, çocuğum neden tırnaklarını yiyor, çocuklarda tırnak yeme, tırnak yeme alışkanlığı