Soğuk algınlığı ya da üşütme diye bilinen ve bilimsel adı viral üst solunum yolu enfeksiyonu olan rahatsızlık; çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı dinlemeden yılda birkaç kez yaşanılan bir hastalıktır. Rahatsız edici özelliklere sahip olan çocuklarda soğuk algınlığı tedavisinin en büyük ilacı elbette dinlenmektir. Bununla birlikte özellikle bu rahatsızlığa yakalanan çocuklar hastalığı daha ağır atlatabilmektedirler. Bu gibi bir durumda bireysel tedavi yöntemleri yerine konusunda uzman bir doktora çocuğunuzu göstermekte fayda vardır.
Bu sayede hastalığın tedavisi daha bilinçli bir şekilde yapılmakta ve çocuk daha hızlı sağlığına kavuşmaktadır. Bu hastalığın aslında üşütmeyle pek bir ilgisi yoktur. Daha çok bahar ve kış aylarındaki salgın dönemlerinde gelişen bir virüstür. Grip ve soğuk algınlığı birçok kez birbirine karıştırılan iki ayrı hastalıktır. Soğuk algınlığı, kış aylarında sık görülür ve daha çok burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kuru öksürük, boğaz kuruluğu gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Grip ise, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ateşle kendini gösterir ve mutlaka bir doktora gösterilmelidir.Halsizlik, kas ve eklem ağrısı, yüksek ateş ve çoğu zaman baş ağrısı ile kendini gösteren grip rahatsızlığında geçici ilaçlar işe yaramamaktadır. Ülkemizde ne yazık ki bilinçsiz ilaç tüketimi ileri safhada olup, bu durum özellikle çocuk hastalar üzerinde tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Yapılan gözlemlere göre sağlıklı bir çocuğun yılda 8 kez soğuk algınlığı rahatsızlığı geçirebildiği tespit edilmiştir. Çocuklarda Grip özellikle salyaya geçen virüsün aksırık ve öksürükle çevreye yayılmasıyla bağlantılı olarak bulaşmaktadır. Bu gibi bir durumda yapılabilecek en büyük tedbir, sıklıkla ellerin sabunlu suyla yıkanmasıdır. Günlük C vitamini alımının soğuk algınlığını engellemediği de yine yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Soğuk algınlığı tedavisinde alınan antihistaminik ilaçlar ise, hastalığın 2. gününde etkisini göstermekte ancak hastalığı kesmemektedir. Buna ek olarak, kullanılan dekonjestan ilaçlar burun tıkanıklığını biraz azaltmakla birlikte uzun süreli etkileri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Çinko alımı da, yapılan araştırmalara göre kesin çözüm değildir. Su buharı yöntemi genellikle kullanılan bir yöntemdir ve burun açıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bu konuyla ilgili yeterli araştırma yoktur ancak yine de evdeki nem oranının %40 altında olmaması yararlıdır. Ekinezya alımı ise, özellikle son zamanlarda fazlalaşmış, yapılan araştırmalara göre hastalığın gelişmesi %58 oranında azalırken, 1,5 gün kısalma görülmüştür. Antibiyotik kullanımı gibi bir durumda soğuk algınlığının tam olarak geçmediği bilinmektedir. Hastaların çoğu doktora başvurduklarında antibiyotik beklentisi içinde girmektedirler. Doktorlar da bu beklentiye kulak vererek antibiyotik yazmaktadırlar. Çocuklarda hastalık belirtisi görülür görülmez uzman bir doktora başvurulmalıdır. Soğuk algınlığı konusunda deneyimli bir isim olan muayenehanemize başvurarak, modern bir çatı altında tedavi yoluna gidin ve çocuklarınızın sağlığı için, tetkikleri ve takiplerini deneyimli doktorumuzun bilgisi dâhilinde yaptırın.
- 20-04-16
- İlgili Kelimeler: çocuk hastalıkları, çocuklarda grip, çocuklarda grip tedavisi, çocuklarda nezle, grip, soguk algınlığı tedavisi