Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Kabızlık çocuklarda çok sık rastlanan bir problemdir. Özellikle 1 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda çok sık görülür ve pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir.
Çocuğunuzun kabız olup olmadığını anlamak için belirtilerini takip etmelisiniz. Kabızlıkta en sık rastlanan belirtiler; katı dışkı sayısında ve miktarında belirgin azalma, katı dışkıyı yaparken zorluk çekme, karında oluşan şişkinlik, karın ağrısı, rektal kanama ve çamaşır kirletme şeklindedir. Kabızlığın pek çok nedeni vardır. Ancak çocuklarda en çok görülen sebepler arasında şunlar vardır; Dışkısını tutma, az sıvı tüketimi, ilaçların yan etkisi ve beslenme alışkanlığı. Erken tuvalet eğitimi yüzünden çocuğunuz dışkısını tutabilir. Bu dönem, çocuk ile anne ve baba arasında bir savaş haline gelebilir. İstemli tutma giderek istemsiz bir alışkanlığa dönüşebilir. Bu da kabızlık oluşturabilir. Az sıvı tüketimini önlemek için bebeklere doktor tavsiyesi ile gerektiği kadar su verilmeli, daha büyük yaştaki çocukların ise su içmeleri sağlanmalıdır. Bazı ilaçlar da yan etki olarak kabızlığa sebep olabilmektedir. Beslenme şekli de kabızlığı etkileyen durumlar arasında önemli bir yere sahiptir. Beslenme düzenindeki değişiklikler, lif bakımından zengin olmayan gıdaların tüketilmesi ve tam sıvı bir beslenme alışkanlığından katı gıda içerikli beslenme alışkanlığına geçilmesi de kabızlığa neden olan durumlar arasında gösterilebilir. Kabızlığın tedavisi için bazı tedavi yöntemleri vardır. Bunlardan ilki dışkı yumuşatıcılardır. Dışkı yumuşatıcılar laksatifler olarak da bilinirler. Çocuk doktorunun önerisi ile güvenle kullanılabilir. Diğer bir yöntem ise yüksek lifli ve bol sıvı içeren yiyecekler tüketmektir. Taze meyve ve sebze ile birlikte, tahıllı ekmek, mısır ve yoğurt gibi yüksek lifli bir menü, bol su içmesi sebebi ile birlikte tedavinin başarısında çok önemlidir. Düzenli dışkılama alışkanlığı da bu noktada çocuğa çok yardımcı olacaktır. Çocuk her sabah kalktığında ve her yemekten sonra ilk iş olarak tuvalete oturma alışkanlığını kazanmalıdır. Bu ileride oluşacak olası bir kabızlığı da önleyecektir. Bu fonksiyonel nedenler haricinde, çocuklarda nadir olarak organik sebepler de kabızlıkğa sebep olmaktadır. Uzun süren ve tekrarlayıcı özelliliği olan kabızlık durumlarında mutlaka alta yatan organik hastalığın olup olmadığı tetkik edilmelidir.
Kabız olan çocuk henüz bebekse ya da kabızlık sorunu uzun sürüyorsa, hemen doktora başvurmak yapılacak en iyi şeydir. Çünkü bazı durumlarda bir uzman müdahalesi olmadan kabızlığı atlatmak zor olabilir.
- 09-09-16