Bebek doğduğu an refleks olarak annesini emer. Ancak bu refleks bir süre sonra annesini ayrı bir kişi olarak algılamamasına, kendisinin bir uzantısı olarak görmesine neden olacaktır. Emzirme eylemi süresince anne ile bebek arasında bağlılık duygusu iyice gelişir. Emzirme eylemi boyunca bebek kendini güvenli ve huzurlu hisseder. Bir süre sonra bebek anneyi memesi ile özdeşleştirmeye başlar.
Anne sütü bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir. Bu yüzden ilk 6 ay sadece anne sütü daha sonrasında ek gıdaya geçiş önerilmektedir. Ayrıca bebeklerin 2 yaşa kadar emzirilmesi de önerilir. Anne sütünün oluşması ve gelmesi, emzirme ile doğrudan ilişkilidir. Her emzirme bir sonraki beslenmeye uygun ve çok miktarda süt üretmeye neden olur. Emzirmeme bunun tam tersi bir duruma yani daha az süt üretmeye sebep olur. Ek gıdaya geçmek, bebeği emmeden adım adım uzaklaştırmaktır. Bebeği 12.aydan itibaren, öğün aralarında verdiğiniz anne sütünden kademeli olarak yani memeden kesmeye başlarsanız; hem bebeğiniz, hem de sizin için yumuşak bir geçiş olacaktır. Çünkü bu yaşta çevreye yönelme, bireyselleşme, yürümeyle bağımsız olma ve anneden ayrılma denemeleri başlamaktadır. Bu davranışların desteklenmesi çocuğun gelişimi için de önemlidir. Aksi halde anne bağımlısı bir çocuk oluşmasına neden olur. Ayrıca bütün bu işleme başlamadan annenin kendini her açıdan hazır hissetmesi ve kararlı olması da çok önemlidir. Bebeği memeden keserken şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir:
– Başlangıçta günde bir kez emmeyi atlayın, onun yerine daha önceden mevcut anne sütü, meyve suyu, su ya da mama verilebilir.
– Aralıklı emziriyorsanız, emzirmeyi erteleyin.
– Bebeğinizin emzirme süresini azaltın. Eğer azalttıktan sonra hala aç ise ek gıda verin.
– Emzirme saatlerinde bebeğin yanında olmayın, tanıdığı bir kişinin yanında kalsın o beslesin.
– 1 yaşından büyükse bazı kısıtlamalar getirin.
– Gece emmelerinden kesmek çok zordur. Bu adımı en sona bırakın, bu süre içinde yanınızda yatırmamaya da çalışın.
Meme emmek bebeğin dişlerini etkileyen bir eylemdir, çürük riskini arttırır. Bu sebeple de gece yatarken süt içen çocukların, mümkünse dişleri bez yardımı ile silip temizlenmelidir. Anne sütü alan bebeklerin diğer ek gıdalara ilgisi azalacağından iştahı da azalabilir. Kendini rahatlatacak diğer becerileri edinemeyebilir ve keşfedemeyebilir. İşte bu yüzden anne sütünden vaktinde kesmek, çocuk için çok önemlidir.
- 30-09-16