Yeni doğan bebek, idrar ve dışkısını kontrolsüzce dışarı atar. Bu atıklar, bebeğin aşırı hassas olan cildi üzerinde, tahriş edici bir etkiye sahiptir. Cildin yüzeyindeki ince, koruyucu yağ tabakası, bu nem ve atıklarca geçilir ve cilt tahriş olur. Cildin tahriş olması durumuna da pişik denilmektedir. Bebeklerde pişik olmasının en önemli nedeni bez bölgesinin ıslak kalması ya da bezlerin uzun süre boyunca değiştirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bebeğin bezi kısa sürelerde değiştirilse dahi yarım saat içerisinde pişik olma ihtimali de vardır. Sıcak havalar da pişikleri tetikleyen etmenlerdendir.
Pişikler hem bebeği, hem de anneyi huzursuz etmektedir. Pişikleri önlemek için yapılabilecek şeyler elbette vardır. Pişiği önlemenin en etkin yolu bebeğin poposunun suyla yıkanmasıdır. Temizlik su ile yapıldıktan sonra iyice kurulanmalıdır. Poponun kuru kalması sağlanmalıdır. Bu yüzden bebeğin bezi sık sık değiştirilmelidir. Günde en az 6-7 kere bebeğinin bezinin değiştirilmesi gerekmektedir ve bezlerin değişimi 2-3 saate bir olmalıdır. Bebeğin poposunun hava alması da oldukça önemlidir. Bu yüzden bez seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeğin bezinin idrarı emmesine ve poposunda ıslaklık bırakmamasına dikkat etmeli ve ona göre bir bez seçimi yapılmalıdır. Bebeğin kilosuna uygun ve doğru boyda çocuk bezi seçilmelidir. Olması gerekenden küçük olanlar bebeği sıkıp rahatsız ederken, büyük olması ise sızdırma yapar ve bebeğin poposunda rahatsızlık hissi oluşmasına sebep olur. Bebeğin poposuna pişik önleyici krem sürülüp, bakımının yapılması da oldukça önemlidir.
Pişiği tedavi etmekten çok, pişiğin oluşmasını engellemek daha önemlidir. Ancak yine de pişik görülen bir bebeğin elbette tedavisi yapılmalıdır. Pişiğin tedavisi evde çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Pişik olan bölge ılık suyla yıkanıp iyice kurutulmalıdır. Kurutulduktan sonra mümkün olduğunca havalandırılmalıdır. Pişik kremi mutlaka sürülmelidir. Bunun yanında badem yağı ya da zeytinyağı da tercih edilebilir. Talk pudrası kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Eğer bebek rahatsız oluyorsa, uykudayken bezi açık bırakıp pişiğin havalanmasına izin verilebilir. Tahriş çok kuvvetliyse, sürekli altı kontrol edilmeli ve az ıslaklık bile olması halinde bezi değiştirilmelidir
- 09-09-16