Bir yenidoğan bebek 30 dakika ile 4 saat arasında uyur. Bebeğin yaşı arttıkça uyku da yoğunlaşmaya başlar. Yenidoğan bebekler günde 17-18 saat uyurken bir aylık olduklarında günde 16-17 saat ve 3-4 aylık olduklarında günde yaklaşık 15 saat kadar uyurlar. 4 aylık olmuş bir bebekte uykunun 2/3’ü gece gerçekleşir. 6. ayda uyku evresi 7 saat kadar sürebilir. Pek çok bebek uyku aralarında tekrar uyanır ve tekrar uykuya dalabilir.
Anne ve babalar bebeklerini uyuturken çok çeşitli yöntemler denemektedirler. Bir süre sonra bebeğin nasıl uyuduğu ile ilgilenmeyen anne ve baba, sadece uyusun yeter diye düşünmektedir. Bu noktada devreye bebeği sallayarak uyutmak girmektedir. Bebeği sallayarak uyutmak Türk kültürünün değişmez bir parçasıdır. Hemen hemen bütün anneler, bebeğini ayağında ya da beşikte sallayarak uyutmayı denemektedir. Oldukça masum ve etkili görünen bu yöntem, aslında dikkat edilmediğinde bebeğin henüz yeni gelişen beyninde ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bebeğin sallayarak uyutmaya alıştırılmaması gerekmektedir. Ağladığında kendi kendine susmasını beklemek çok daha iyi bir yöntemdir. Ayakta, beşikte ya da başka araçlarla yapılan sallamanın şiddetine dikkat edilmesi gerekmektedir. Anneler ve babalar özellikle de geceleri uyku sersemliği ile bebekleri hemen uyusun diye aşırı hızlı bir şekilde sallayabiliyor. Her gece bu şekilde sallanan bebeklerin beyninde zamanla sarsıntılar meydana gelebilmektedir. Şiddetli sallamalarda iç kulak sıvısının çevresindeki dokulara hızla çarpmaktadır. Bu sebeple bebek sallanırken gözler sabit bir noktaya bakarken, iç kulaktaki hücrelerin sallantı uyarıları vermesi baş dönmesi gibi bir hisle uykuya geçişine neden olur. Bebek de bu yüzden uyku ihtiyacından çok sersemlik hissi ile uyumaya başlar.
Bebekler için zararları göz önüne alındığında anne ve babaya, çocuklarını sallayarak uyutmak pek tavsiye edilmemektedir. Ancak toplumumuzda oldukça yaygın bir uyutma biçimi bebeğin sallanarak uyutulmasının, süt çocukluğu dönemindeki çocuklarda görülen uyku bozukluklarında ailelere önerilebilecek bir uyutma biçimi olabileceğinden bahsedebiliriz. Ancak sallama eyleminin hızlı olmamak kaydı ile yapılması gerekir. Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise çocuğun başının değil bütün vücudunun çok hafif ve ritmik bir şekilde sallanması gerektiğidir.
- 19-09-16