Bordetella Pertussis etkisi ile her yaş grubunda görülebilen bir hastalık türü olan Boğmaca, çağımızın hastalığı olarak da nitelendiriliyor. Boğmacadan korunma yollarına geçmeden önce hastalığın belirtilerine ve nasıl bulaştığına göz atalım istedik. Burun tıkanıklığı, şiddetli öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp verme, bu hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Öksürme ya da hapşurma ile birlikte dış ortama aktarılan kirli damlacıkların içerisinde yer alan mikroplar kısa sürede bir başka insan bünyesine dahil olabiliyor ve bu da hastalığın kısa sürede birçok kişiye bulaşmasına neden olabiliyor. Boğmaca hastalığı yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülebilen bir hastalık türüdür ve belirtilerini çok geç de gösterebilen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Boğmacadan korunma yöntemleri arasında yer alan koza stratejisi, günümüzde en çok tercih edilen korunma yollarından bir tanesidir.
Koza Stratejisi Nedir?
Tetanoz, erişkin tip difteri, erişkin tip aselüler boğmaca ve inaktive polio aşıları ile birlikte bebeğin çevresindekilerin, bebek ile birlikte koruma kalkanı altına alınması yöntemine koza stratejisi adı veriliyor ve günümüzde en çok uygulanan yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yeni doğan etrafında bulunan kişilerin bu aşıları yaptırması tavsiye ediliyor. Ebeveynler ile birlikte yeni doğanın tedavisini üstlenen ve uzun süre yanında yer alan kimselerin de yine bu aşıları yaptırması gerekiyor. Bu strateji dünya ülkelerinin büyük bir kısmında uygulanıyor ve ülkemizde de yaygın bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Boğmaca Çok Kolay Bulaşıyor!
Öksürük ve hapşırık ile bir insandan diğerine çok kolay bir şekilde bulaşan bu hastalık, özellikle zayıf bünyelerde etkisini çok daha kısa sürede gösteriyor ve yeni doğanlar da bu listede yerini alıyor. Genellikle çocuk hastalığı olarak bilinen boğmaca, her yaş grubunu etkisi altına almış durumda ancak koza stratejisinin yaygınlaşması ile birlikte boğmaca hastalarının sayısında belirgin bir şekilde azalma görülmüştür. Solunum yolu ile de bulaşan bu hastalıktan korunmak için aşılarınızı zamanında olmanız ve mikropların yoğun olarak barındığı ortamlardan olabildiğince uzak durmanızda fayda var.
- 18-07-16
- İlgili Kelimeler: boğmaca aşısı, boğmaca bulaşıcımıdır, boğmaca hastalığı, boğmaca tedavisi, çocuk aşısı, koza stratejisi