Çocukların yaşadığı kalıtsal hastalıklardan biri olan Otizm hastalığı günümüzde çok fazla olmasa da çocuklarda görülen bir hastalık çeşididir. Bilmelisiniz ki otizm bir akıl hastalığı değildir. Otizm anne ve babanın davranışları sebebiyle oluşan bir hastalık da değildir. Çocuğunuzda diğer çocuklardan daha farklı rahatsızlıklar gözlemlediyseniz otizm hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Otizmli çocuklar çok hareketli veya çok hareketsiz olabilir, adına tepki vermeyebilir, göz kontağı kurmakta zorluk çekebilirler.
Otistik Spektrum Bozukluğu(OSB) Nedir?
Otistik Spektrum Bozukluğu diğer bir deyişle otizm olarak bilinen bu hastalık ilk olarak 1943’te Amerikalı bir çocuk psikiyatristi olan Leo Kanner tarafından tanımlanan bir rahatsızlıktır. Otizm kelime anlamı olarak Yunanca “autos” kelimesinden esinlenilerek “kendi” anlamına geldiği belirtilmiştir. Bu şekilde esinlenilmesinin nedeni otistik çocuğun kendi içine kapanık durumda yaşaması, diğer insanlarla ilişki kurmaması olarak görülüyor. Otizmin nedeni tam olarak henüz bilinmemekle birlikte biyolojik, kalıtsal bir hastalık olarak tahmin edilmektedir. Bilim adamları da otizmdeki araştırma sonuçlarının genetik etkenlere çok sayıda rastlandığını açıklamaktadırlar. Amerika da yayınlanan “Pediatrics” dergisinde kardeşleri arasında otizm hastalığı olan çocuklarda otizm bulgularının diğer çocuklara göre% 26 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Otizm Tedavisi Nasıl Olur?
Otizm tedavisi sadece eğitim ve doktor kontrolü dışında 24 saat aile ile de devam etmektedir. Bu konuda aile yeteri kadar hastalığın bilincine sahip olmalıdır. Öncelikle otizmli her çocuğu birbiriyle eş tutamayız ki bu yüzden çocuğa özel bir eğitim programı gerekmektedir. Ailenin eğitime katılımı kesinlikle gereklidir. Amaç akranlarıyla bir arada olduğu ortamda yetişmesi, becerilerinin ortaya çıkması ve geliştirilmesidir. Bunun dışında ilaç kullanımları ise otizmi değil otizm sonucu çocukta meydana gelen semptomları azaltmak için kullanılmaktadır. İlaç kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalı, doz aşımı veya yetersizliği ile sonuçlanmamalıdır. Otizm olan bir çocuk için eğitim seçimi de önemlidir. Eğitim verilecek yerin kaliteli olması, uygulanan eğitimlerin doğru ve öğretmenlerin bu konuda işlerine uzman ve bilgili olmaları, eğitimcilere yeterli alt yapının sağlanması ki bu önemlidir. Unutulmamalıdır ki eğitim sürecine erken başlamak son derece yararlı olacaktır.
- 11-08-16
- İlgili Kelimeler: çocuklarda otizm belirtileri, osb nedir, otistik spektrum bozukluğu, otizm hastalığı, otizm tedavisi nasıl olur