Çocukların yaşadıkları döküntülü hastalıklardan biri olan kızamık, aşılama yapılmayan ve aşılanmanın yetersiz olduğu az gelişmiş ülkelerde çocuk ölümleri ile sonuçlanabilmektedir. Çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri olan Kızamık için Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden ÖZSOY KOÇ kızamık hakkında merak ettiklerinizi bu yazısında sizinle paylaşmaktadır.
Kızamık Nedir?
Kızamık etkeni bir virüstür. Virüs; öksürme ve hapşırma ile bulaşabildiği gibi konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla da bulaşmaktadır. Salgın dönemi özellikle ilkbahar ve sonbaharda meydana gelmektedir. Çok bulaşıcı olan kızamık virüsü için yapılan aşı uygulamalarının artması ile yaygınlaşmasının önüne geçilmiştir. 6 aylık bebekler ve büyük bebekler, çocuklar, aşı yaptırmamış ve hastalığı daha önce geçirmemiş herkes kızamığa yakalanabilmektedir. Bunun için aşı yaptırmayı ihmal etmemek gereklidir.
Kızamık Belirtileri
Virüs vücuda alındıktan sonra 7 gün sonra hastalık belirtileri baş göstermekte ve ciltte kırmızı oluşan döküntüler 5. güne kadar devam etmektedir. Kuluçka dönemi yaklaşık 10 ila 12 gün olmaktadır. Bu kuluçka dönemi içerisinde hiçbir şekilde belirtisi olmayan hastalıkta, ardında oluşan 3-4 günlük halsizlik, ateş, burun akıntısı, öksürük, gözlerde sulanma gibi boğaz enfeksiyonuna benzer belirtiler olabilmektedir. Özellikle farklı olarak ışığa bakamamak ayırt edici belirtilerden biridir. Bebekler 6 aylık olana kadar gebelikte bebeğe geçen antikorlar bebeği korumaktadır. Belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte yaklaşık 2-3 gün sonra yanakların iç kısmında oluşan koplik diye adlandırılan kırmızı – beyaz lekeler oluşmaktadır. İşte bu lekeler hastalık teşhisini koyduran lekelerdir. 14 saat gibi ortalama bir sürede kaybolan lekeler nezle döneminin sonunda yükselen 40-40.5 derece ateşle beraber kırmızı – kahverengiye dönen renkte döküntüler baş gösterir. Döküntüler başladıktan sonraki yani 2. gün ateş düşmektedir. Kulak arkalarında, saçların çizgisi boyunca ve boynun yan kısımlarında görülmeye başlamaktadır. İlk 24 saatte yüz, kol, boyun, göğüs kabarık hale gelmektedir. 2. 24 saatte ise, karın, sırt ve bacaklarda oluşan kabarıklıklar 3 günde tüm vücutta görülmektedir. Bu dönemden sonra ateş düşerek, genel durum iyi hal almakta, 5. ya da 6. günde de oluşan döküntüler yüzden başlayarak sırayla solmakta ve solarken de soyulma gerçekleşmektedir. Kaybolan döküntüler kahverengi olarak renk değiştirebilir. Hastalığı geçirenlerde kalıcı bağışıklık oluşmaktadır.
- 22-07-16
- İlgili Kelimeler: çocuklarda halsizlik, kızamık, kızamık hastalığı belirtileri