Çocuklardaki rektal kanamaların meydana gelişi ile yetişkin insanlardaki oluş nedenleri genellikle birbirinden farklıdır. Eğer kanama süresi çoksa ve miktarı çok fazla değilse bile bu vücutta oldukça büyük sıkıntılara neden olabilmektedir. Kanama vücutta bulunan kan miktarı ve denge durumunun bozulmasına yol açmaktadır. Bunlardan dolayı bu tür kanama durumlarında tedavi ve erkenden teşhisin çok önemli olduğunu ve aceleyle bunların yapılması gerekmektedir.
Melena ve hematokezya terimleri rektal kanama durumlarında çok büyük öneme sahiptir ve konuya hâkim olunması için anlaşılması şarttır. Eğer dışkılama katran görünümlü ve siyaha yakın bir renkte ise buna melena denir. Mideden, on iki parmak bağırsağı ve yemek borusunun kanaması durumunda gözlenir. Bağırsakların eğer biraz daha alttaki bölgelerinden gelen bir taze kan varsa bu duruma hematokezya denilmektedir. Pıhtı şeklinde bir kanamada bu durumda gözlenebilir. Çocukta önceden bilinen hastalıkların ne olduğu doktor tarafından mutlaka iyice araştırılmalıdır. Ayrıca rektal kanamanın başlangıç ve gelişim durumu çok ince bir şekilde teşhis edilerek aileden iyice dinlenmelidir. Buna göre tedavinin şekline ve biçimine karar verilmelidir. Çocuğun kullandığı ilaçlar bilinmelidir. Burunda kanama olması ve kusmuğunda kan izine rastlanması ile bazı morluklar ve deride oluşan dökülmeler mutlaka not edilerek tedavi sürdürülmelidir. Kanamanın ne kadar olduğu iyi bilinmelidir ve kızlarda menstrüasyon döneminin bilinmesi de gereklidir. Ayrıca çocuğun dışkılarken zorlamasından dolayı da rektal kanama olması durumu araştırılır. Çocukların yaşı çok küçükse ortalama bir kanama sonucu ciddi hemodinamik denge bozulması olabilir ve biraz daha büyük yaştakilerde ise kansızlık oluşabilir.
Dışkılama sonrasında oluşan ve bir hat şeklinde kan gözlenen durumlarda bu rektumda bir sıkıntıyı gösterir. Dışkıyla beraber olan kanamalarda ise kalın bağırsakta bir sorun olduğu düşünülür. Eğer jöle kıvamlı bir dışkı kan karışımı gözlenirse bu da ince bağırsaktaki sorunu gösterir. Yeni doğmuş bebeklerde özellikle K vitamini azlığı varsa bu da rektal kanama ile sonuçlanabilir. Anal çatlak olması durumu da rektal kanamanın meydana gelmesini sağlar. Çocuklarda çok katı kıvamlı ve pek yapıdaki kaka bu anal çatlak oluşumuna neden olur. Bağırsak polipleri de yine rektal kanama olaylarında çok iyi takip edilmesi gereken durumlardandır. Şekil olarak bir çeşit sap içeren ve kalınbağırsakta oluşumu gerçekleşen poliplere juvenil polipler ismi verilir. Sapsız bir biçimde de olabilir ve erkek çocuklar 4 yaş civarında bu sıkıntıyı yaşayabilirler. Cerrahi müdahale ile alınmalıdır. Kansere çevirme durumu olan bazı poliplere ise ailesel polipler ismi verilir. Parlak bir kırmızı renkli kanama bunu işaret edebilir ve takibi çocuk doktoru tarafından çok özenle yapılmalıdır. Adenomatöz polipler ise yine kanserleşme riski olan diğer bir tür poliptir ve bunlarda kanser riski çok daha fazladır. Doktor bu poliplerin muayenesini çok daha ayrıntılı ve özel bir biçimde ilgilenerek yapmalıdır. Bunların dışında yine daha farklı bilinen polip türleri de bulunmaktadır.
- 28-07-16
- İlgili Kelimeler: bağırsak polipleri, bebeklerde vitamin eksikliği, çocuklarda kanama, kanamalı çocuk, yenidoğanda rektal kanamalar