Bebeklerin yaşamdaki ilk zamanları, annelerin de en mutlu, ancak bir o kadar da geçirdikleri en zor zamanlardır. Çünkü bebekte görülen küçük bir değişiklik bile anneyi endişelendirebilmektedir. Özellikle ilk kez anne olan kadınlar bu heyecanı, mutluluğu ve endişeyi kat kat daha fazla yaşamaktadırlar. İlk kez anne olan kadınların çok fazla desteğe ihtiyacı vardır.
Öncelikle annelerin hastaneden taburcu olurken doktorlarına sormaları gereken birtakım sorular mevcuttur. Hastaneden taburcu olurken, Hepatit B ve K Vitamini aşısının yapılıp yapılmadığı ve tarama testlerinin alınıp alınmadığı doktora mutlaka sorulması gereken sorular arasındadır. Yeni annelerin bebekleri emzirirken de dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bebeğin ilk 6 ay mutlaka anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebeği emzirmeden önce annenin mutlaka ellerini yıkaması gerekir. Bebek günde ortalama 8 kez emzirilmelidir. Geceleri ise 2–3 kez emzirmek yeterli olacaktır. Bebeğin emzirilirken 3-4 dakika ara verip sırtına yumuşak dokunuşlar yapılması ve gazının çıkarılması bebeğin rahatı için iyi olacaktır. Bununla beraber bebeklerin altını değiştirirken de dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 6 defa altını ıslatmaktadır. Bebeğin bezinin altı ıslanır ıslanmaz değiştirilmesi gerekir. Aksi halde bebekte pişik oluşumu gözlenebilir. Bebek pişik olduğu takdirde uygun bir pişik kremi kullanılabilir. Kız çocuklarının altını temizlerken yukarıdan aşağıya doğru silinmesi daha uygundur. Bebeğin göbek bakımı ise doktorun önerdiği şekilde yapılmalıdır. Bebek odasının ısısının ortalama 22–24 derece olması gerekmektedir. Bebeğin kollarını ve bacaklarını rahat hareket ettirebilmesi için hafif giydirilmeli ve üzeri ağır kalın örtülerle örtülmemelidir. Kafasına yumuşak kumaştan yapılmış bir başlık da giydirilebilir. Bebeğin uzayan tırnakları mutlaka kesilmelidir. Yoksa yüzünü ve gözünü çizebilir. Tırnak kesimi için birinden yardım almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bebeğin banyosu göbek bağı düşene kadar silerek yaptırılabilir. Bebeği haftada 2 kez yıkamak yeterli olacaktır. Bebeğin tok karnına yıkanması kusmasına sebep olabilir. Bebeğinin ağzının, çenesinin ve genital bölgesinin sık sık ıslak, sabunsuz ve yumuşak bir bezle silinmesi gerekir. Doğumdan bir hafta sonra bebek kontrole götürülmelidir. Daha sonraki kontroller ve aşılar hakkında doktor gerekli bilgiyi anneye verecektir.
Annelik kolay değildir. Ancak en zoru ilk kez anne olmaktır. Bu yüzden bu süreci en doğru şekilde geçirmek için yukarıda bahsi geçenlere dikkat ederek, aile büyüklerinizden de yardım alabilirsiniz.
- 09-09-16