Zamanında dünyaya gelen bebeklerin %60’lık diliminde, erken doğanların ise %80’lik diliminde Yeni doğan sarılığı görülmektedir. Bu hastalık genellikle bir ila iki hafta kadar sürer ve tehlikesiz olduğu bilinir. Cildimize sarı rengi veren özel bir madde vardır ve yeni doğanlarda bu maddenin artış göstermesi ile birlikte ortaya çıkan hastalık, tehlikesiz bir hastalıktır. Bu aşamada bilmeniz gereken en önemli detay ilk 5 gün içerisinde teşhissin konulması için uzmanlardan yardım almak olacaktır çünkü geciken teşhis ile birlikte ilgili maddenin artışı da hız kazanıyor ve bu da beyinde hasara yol açabiliyor. Hastalığın tehlikeli boyuta ulaşabilmesi için bir hayli sorumsuz olmanız gerekiyor çünkü 5 gün içerisinde müdahale etmek ya da yardım almak çok da zor olmayacaktır. Hayatın ikinci gününde meydana gelen sarılık, daha sonraki günlerde yavaş yavaş azalma gösterir ve bu da fizyolojik sarılık olarak bilinir. Yeni doğan sarılığı¸nasıl meydana gelir ya da bu hastalığın nedenleri nelerdir? Gibi sorulara da yanıt verelim ve bu yanıtlara birlikte göz atalım.
- Bebeğin doğru bir şekilde beslenmemesi ve anne sütünün azalması ile birlikte hatalı ek gıdalar ile beslenmesi, sarılığın en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Anne sütü her anlamda büyük önem taşıyor ve bebeğin bu hastalıktan korunması için de önemli detaylardan bir tanesidir.
- Diyabetli annelerin doğum yapması bu anlamda büyük risk taşıyor çünkü sonucunda sarılık hastası bebekler dünyaya gelebiliyor ve hastalık daha tehlikeli bir hal alabiliyor.
- Bebeklerin kafa derisi altında meydana gelen kan toplanması da bu hastalığın en önemli nedenlerinden bir tanesidir ve müdahale edilmediği takdirde sıkıntılı bir süreç karşınıza çıkabilmektedir.
- İdrar yolu enfeksiyonları ve benzer rahatsızlıklar da nedenler arasında yer alıyor.
- Enzim hastalıkları ve doğuştan gelen benzer rahatsızlıklar da listede mevcut.
Yeni doğan sarılığı, erken teşhis ve tedavi ile birlikte çok kısa sürede ortadan kaldırılabilecek bir hastalık türüdür ve bu anlamda paniklemenize gerek yok ancak geciktiğiniz takdirde hastalık tehlikeli bir boyuta ulaşıyor ve zayıf bünyenin tepki göstermesi de daha zor bir hal alıyor.
- 09-06-16
- İlgili Kelimeler: bebeklerde sarılık, bebeklerde sarılık hastalığı belirtileri, çocuklarda sarılık hastalığı, sarılık hastalığı tedavisi