İSHAL
Çocukların sindirim sistemlerinin hızlı çalışması yani sık dışkılama yapması ishal olduğu anlamına gelmez. Dışkı ‘’sulu dışkı’’ olarak gerçekleşiyorsa, ishal olarak belirlenir. İshal nedenine göre dışkının miktarı ve şekli farklılık göstermektedir. Çocuk ishal geçiriyorsa, ishalin kaç gündür sürdüğü, o süreçte nasıl bir beslenme yaşadığı, son idrar zamanı ile miktarı önem taşımaktadır. Bunların yanında da çocuğun ateşinin mutlaka takip edilmesi gerekir.
Dışkı sulu ve şekilsiz olarak 6 saatten fazla sürmüşse,
İshal kusma ile birlikte yüksek ateş halinde seyrediyorsa,
Dışkıda kan ve müküs varsa,
Kesinlikle hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Ne Yapmalı?
Anne sütü alan bebeklerde anne sütüne devam ederken, sütün bebeğin kaybettiği sıvı açığını kapatacağını, anne sütünde bulunan maddelerden yararlanacağını bilmek oldukça önemlidir.
Şiddetli bir kusma ve ishal yaşanıyorsa, mutlak suretle doktor önerisinde hazırlanan tuz-şeker paketlerini, önerilen şekilde kullanınız.
Doktor önermediyse kesinlikle ishal ilacı çocuğunuza vermeyin.
Yiyecek hazırlarken ve bebeğinizin altını değiştirdiğinizde mutlaka ellerinizi iyi dezenfekte ediniz.
Bebeğiniz 6 aylık olana kadar, kullandığınız tüm beslenme gereçlerini steril ederek kullanınız.
İshal geçiren çocuklar için yoğurt, pirinç lapası, muz ve çorbanın en geçerli ishal diyeti olduğunu bilerek hareket ediniz.
Çocuğunuz için kullanacağınız yiyecekleri sıcak havalarda bozulma riskine karşı mutlaka buzdolabından muhafaza ediniz.
Yaşı uygunsa ve bebeğinizi havuz ya da denize sokmak isterseniz, suyun temiz ve çocuklara uygun olmasına dikkat ediniz.
GÖZ İLTİHAPLANMALARI
Çocuğunuzun gözlerinin beyazında göreceğiniz kızarıklık nedeni alerjik bir reaksiyon, tahriş ya da herhangi başka bir hastalığın nedeni olabilir. Aslında bu tarz kızarıklıklar genellikle konjonktivittir. Bir çeşit göz iltihaplanması olan bu hastalık; kaşınma, batma, gözlerde yanma hissi, kanlanma, yaşarma ve çapaklanma ile hissedilmektedir.
Ne Yapmalı?
- Kırmızılık fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
- Önceden açılmış ve başkası tarafında kullanılan ilaçları doktorunuza danışmadan kesinlikle çocuğunuzun gözünde kullanmayınız.
- Ailenizde her bireyin kendine ait havluları olmalı ve havlular sık sık değiştirmelidir.
- Doktorunuzun size önermiş olduğu antibiyotikli göz damlasını, önerdiği şekilde kullanın.
- Yüksek derece de bulaşıcılık taşıyan bu hastalık için çocuğunuzun el temizliğine bu dönemde ekstra özen gösterin.
- Tedavinin olumlu olabilmesi için lütfen başka çocuklarınız varsa onlarla temasından kaçınınız.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar yolu enfeksiyonları çocukluk döneminde yaşanan en sık hastalıklardan bir tanesidir. 5 yaşın altındaki çocuklarda çok sık görülen bu enfeksiyon önemlidir. Çocuğun yaşının küçük olması bir o kadar da riskin artması demektir. Özellikle kız bebeklerde 3- 6 ay arasında daha fazla görülen idrar yolu enfeksiyon mikroorganizması E.coli’dir. Yaş gruplarına göre değişen bu hastalık okul öncesindeki çocuklarda kusma, ishal, kabızlık, anormal işeme şekli, kötü kokulu idrar, ateş veya büyüme geriliği şeklindeyken, okul çağındaki çocuklarda ise, ağrılı ve sık idrar yapma, idrar tutamama veya gece idrar kaçırma, karın ağrısı, kabızlık, ateş ve kötü kokulu idrar yapma ile kendini belli etmektedir.
Ne Yapmalı?
- İdrar yaparken çocuğunuz şikayetçiyse,
- Çocuğunuz sizi anlayabilecek yaştaysa, tuvalet öncesinde ve sonrasında ellerini güzelce sabunla yıkamasını öğretin.
- Tuvaletini yaptıktan sonra önden arkaya doğru temiz bir su ile kendisini temizlemesi gerektiğini ve kurulamasını öğretin. Beceremiyorsa ya da susuz bir ortam varsa tuvalet kağıdı ile önden arkaya silmesini ve temizlemesini öğretin.
- 26-07-16
- İlgili Kelimeler: bebeklerde ishal tedavisi, çocuk doktoru, çocuk hastalıkları, çocuklarda göz iltihaplanmaları, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, çocuklarda ishal, ishal