• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Çocuğum Neden Horluyor

Horlama, yumuşak damak ve damağın çevresindeki yapıların titreşimi sonucu oluşur. Horlama, uyku sırasında üst havayolunun daraldığını gösteren bir işarettir. Ancak bu tıkanma sadece horlamaya yol açıp başka bir sorun teşkil etmeyeceği gibi, önemli sonuçlara yol açabilecek olan uyku apnesinin bir göstergesi de olabilir. Uyku apnesi, uyku esnasında kısmi ya da tam havayolu tıkanması sonucunda normal solunumun ve de uyku yapısının bozulmasıdır. Uyku apnesi sendromu, yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaş grubunda görülebilir. Ancak en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesine bağlı olarak oluşur.

Uyku apnesinin pek çok belirtisi vardır.  Çocuğunuz genelde burundan değil de ağızdan nefes alıyor, sürekli üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, geceleri horluyor, sürekli burnu akıyor ve tekrarlayan orta kulak iltihabı oluyorsa, birçocuk ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından incelenmesi gereklidir. Bu aşamada uyku apnesine sebep olabilecek geniz eti ve bademcik büyüklüğü gibi nedenler mutlaka araştırılmalıdır.  Uyku apnesi yaşayan çocuklarda sabahları genellikle baş ağrısıyla beraber, uyanmakta güçlük çekme, ağızlarında kuruluk hissi, ağızdan nefes alıp verme, uzun süren burun tıkanıklıkları olduğu gözlenir. Uyku apnesi olan çocuklarda, gün boyu uyku hali, günlük aktivitelerini yerine getirirken zorlanma, saldırgan davranışlar sergileme ve öğrenmede güçlük gibi bulgular sıkça gözlemlenmektedir. Uyku apnesine neden olan birçok etmen vardır. Astım hastalığı, sigara dumanına maruz kalma, sık sık sinüs enfeksiyonları geçirme, nörolojik bazı hastalıklar, bazı kas hastalıkları, boyun baş çevresindeki bağ ve kemik dokusundaki anatomik bozukluklar da uyku apne sendromu riskini arttıran nedenler arasındadır. Uyku apnesi olan erişkinlerin birçoğu kiloludur. Ancak bu durumda olan çocuklar normal kiloda olabilmektedir. Hatta bu çocuklarda gelişme geriliği bile görülmesi mümkündür.

Çocukta bahsi geçen belirtiler görüldükten sonra  çocuk doktoru muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Kesin tanı ise uyku testi ile konulmaktadır. Uyku testi, uyku laboratuvarında çocuğun oksijenini, nefesini ve uykusunu değerlendiren bir testtir. Çocuklarda çoğunlukla tedavinin ilk basamağı bademciklerin ve geniz etinin ameliyatla alınmasıdır. Bazı hastalarda ise şikâyetler ameliyat sonrası da devam edebilmektedir. Bu yüzden diğer eşlik edebilecek çevresel faktörüler ve alerjik rahatsızlıklar da göze alınarak tedavi uygulanmalıdır.

 

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)