• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Çocuklar Ne Yemelidir ?

Anne ve babalar çocukları anne sütünden ayrıldıktan sonra tamamen yeme içme düzeni nasıl olmalıdır konusunda araştırma yaptıkları zaman karşılarına çıkacak tavsiyelerden birisi bol kalsiyum tüketimi olacaktır. Çocuk süt ürünü bol tüketsin denirken çocuğun süte alerjisi olabileceği düşünülmemiştir. Aileler bu durumlar karşısında karmaşaya sürüklenirken ne yapsak doğru olur telaşına girmektedirler. İlk olarak çocuğun hangi besinlere karşı alerjik reaksiyon gösterdiğini bilmenizde fayda var ki daha sonra sağlıklı da olsa verilen besin çocukta kötü sonuçlara yol açmasın. Aslında Çocukta da herhangi bir yetişkinde de beslenme mantığı aynıdır. Her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmek eksikliğini vücuda yaşatmamak. Bu yüzden aslında çocuk beslenmesi ayarlanırken aile bireylerinin de doğru beslenmesi son derece önemlidir.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenirken Neler Yenmeli?

Dengeli ve sağlıklı beslenme listenizde mutlaka günlük taze meyve ve sebzeyi eksik etmemelisiniz. Tam tahıllı ekmek gibi rafine edilmemiş nişastalı yiyecekler; balık, yumurta, et gibi protein kaynaklı besinler tüketilmeli ve bunların dışında sütü ve süt ürünlerini de tüketmelisiniz. Burada besinlerin taze olması işlenmiş olmaması son derece önemlidir. Hazır yiyeceklerde bol miktarda yağ, koruyucu madde bulunduğu için vitamin, mineral değerleri taze besinlere göre çok düşüktür. Nişastalı yiyecekler besinlerimizin üçte birini kapsamalıdır. Çünkü bu yiyecekler enerji kaynağımızdır. Vücudumuzun lif, kalsiyum ve B vitaminini ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Bu yiyeceklerin en sağlıklı olanı tam tahıllı olarak tercih edilenlerdir. Bunlar sindirimimiz için gereklidir. Nişastalı yiyecekler daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Bu da acıkınca abur cubur tüketen çocuklar için oldukça önemlidir.

Protein, Süt, Vitamin ve Mineral Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklar için protein iki kat fazla önem taşımaktadır. Kemik gelişimi için protein olmazsa olmazlardandır. Tavuk, balık, yağsız et, yumurta ve süt ürünleri gibi besinler protein deposudur. Günlük aldığımız kalorinin %15ini nu besinlerden almalıyız. Sardalye, uskumru ve somon Omega-3 açısından zengin protein kaynaklarıdır. 4-6 yaş arası çocukların protein ihtiyacı 20, 7-10 yaş arası çocukların protein ihtiyacı 28 grama çıkmaktadır. Süt ürünleri çocukların kemik ve diş gelişmelerine oldukça etkilidir. Düşük kalsiyum alımı raşitizm ve osteoporoza neden olmaktadır. Süt ürünleri  A, B12 ve D vitaminleri içermektedir. Vücudumuzun daha iyi çalışabilmesi için vitamin ve mineraller son derece önemlidir. Vejetaryenler vitamin ve mineral alımı konusunda dikkatli olmalıdırlar.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)