• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Çocuklarda Korkuyla Baş Etme

Çocukların korkuları ve kaygıları yaşlarına göre farklılık gösterir. Küçük yaşlarda genellikle yüksek sesten, yabancı kişi, nesne ve mekanlardan korkarlar. Somut şeylere karşı duyulan korkular ise genellikle 2 yaş ve sonrasında baş gösterir. Karanlık korkusu da bu dönemde en çok rastlanan korkulardan birisidir. Her çocuk gelişim sürecinde birçok geçici korku ve kaygı yaşayabilir. Kimi çocuklar belirli nesnelere, hayvanlara veya farklı durumlara yönelik korkular yaşarken kimileri ise genel olarak kaygılı bir ruh hali içinde olabilir. Çocukların bu tür korkular yaşaması doğaldır ve bu korkular yetişkinler tarafından doğru bir şekilde ele alındığı takdirde zamanla ortadan kaldırılacaktır.

Çocukların yaşadığı korku ve kaygılarla baş etmek konusunda çevrelerindeki yetişkinlere büyük iş düşmektedir. Yeni deneyimlerine tepkilerini izleyerek onu yeni şeyler denemeye teşvik edin. Yeni şeyler denediği zaman yakınında olun. O hazır olmadan önce alışık olmadığı bir durum karşısında onu zorlamayın, bu çocuğunuzun endişesini arttırır ve size olan güvenini sarsar. Çocuğun korkusu ya da kaygısı her ne ile ilgili olursa olsun çevresindeki tüm yetişkinler tarafından ciddiye alınmalı ve önemsenmelidir. Çocukların korkuları ile dalga geçmek, onları yok saymak ya da korkularını azaltmak için onları herhangi bir şekilde davranmaya zorlamak bu korkuları yok etmeyecek; aksine korkuları gidermeye çalışırken, gösterilen bazı yanlış tavırlar o korkuların daha çok artmasına sebep olacaktır. Bu sebeple kaygı ve korku içindeki çocuk çok ciddiye alınmalı ve anlattıkları her ne kadar gerçeği yansıtmasa da önemsenmelidir. Yetişkinlerin destekleyici ve hassas yaklaşımları çocuklara korku ve kaygılarıyla baş etme sürecinde büyük oranda yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun korkularını büyük bir dikkatle dinlemeniz ve anlamaya çalışmanız, çocuğunuzun bu süreçte yalnız hissetmesini engelleyecek ve rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Yürümeye başlayan çocuğunuz garip bir duruma sizin verdiğiniz tepkiyi izler ve zamanla sizden olaylar hakkında ipucu alır. Bu yüzden sık sık coşkunuzu gösterin ve çocuğunuzun ilerlemesine elinizden geldiğince destek verin. Yeni durumlara alışması için zaman verin, sabırsız davranmayın ve ona yol göstermek için daima yanında olun.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)
  • 05-09-16