• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Emzirmeye Başlarken

Doğum yaptıktan sonrası bebeğinizi kollarınıza aldığınız an, emzirmeye başlamanız gerekir. Emzirmeye başlarken bilmeniz gerekir ki, sütün gelmesi biraz zaman alabilir. Anne sütünün ne zaman geleceği kişiden kişiye farklılık gösterebilir.  Emzirmek sabır, direnme ve irade gerektiren bir işlemdir. Bebeğinizi emzirmek için kucağınıza aldığınız zaman bebeğinizin sadece yüzünü değil, tüm vücudunu kendinize çevirmelisiniz. Memenizin ucunu bebeğiniz dudaklarına aldığında, göğsünüzü alttan tutarak destekleyin. Böylelikle sütün gelmesini kolaylaştırırken, aynı zamanda bebeğinizin daha rahat emmesini de sağlamış olursunuz. Öncelikle memeden, sütten evvel kolostrum adı verilen bir sıvı gelir. Bu sıvı bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan kıvamlı, sarı renkli, az yağlı, çok proteinlidir. Kolestrum sıvısı yüksek besleyici niteliktedir. Bebeğinizin midesi küçük olduğu için ve başlangıçta çok uyuduğundan dolayı bu sıvıdan az bir miktar doyması için yeterli olacaktır. Sonraki günlerde bebeğin düzenli olarak emzirilmesiyle süt gelmeye başlar.

Bebeğiniz ilk zamanlar göğsünüzün ucunu bulmakta zorlanabilir ya da süt emmeye alışana kadar emmekte güçlük çekebilir. Bu gibi durumlarda paniklemeden sabırla emzirmeye çalışmanız gerekir. Bebeğinizi emzirirken, bebeğinizin nefes alırken, zorlanmaması ve burun deliklerinin rahat bir pozisyonda olması sağlamalıdır. Emzirme esnasında anne ile bebek arasında duygusal bir bağ oluşur. Yeni doğan bebeklerin emzirme süreleri kimi zaman 40 dakikaya kadar uzayabilir. Bu yüzden emzirme zamanlarında ortamın sakin olması, bebeğin o andan keyif alması sağlanmalıdır. Emzirme esnasında annenin acı çekmemesi gerekir. Eğer bebek memeyi yanlış bir şekilde tutarsa, bebek kucağa düzgün bir şekilde yerleştirilmezse ve anne rahat pozisyonda oturmazsa, emzirme esnasında acıma söz konusu olabilir. Annenin göğsünde batmalar meydana gelebilir. Bu durumlarda meme geri çekilerek pozisyon düzeltilmeli ve bebeğin yeniden meme ucunu doğru şekilde ağzına alması sağlanmalıdır. Ancak emzirme esnasında bebeğinizin ağzına hava girer. Bu yüzden emzirmeden sonra bebeğinizin geğirmesi sağlanmalıdır. Bebeğinizin geğirmesine yardımcı olmak için sırtına hafifçe vurabilirsiniz. Böylece yuttuğu hava çıkartılır.   Bebeğinizi sık sık emzirmeniz gerekir. Bir gün içerisinde 8 ile 12 kez emzirmeniz gerekir. Bebeğinizi emzirdikçe sütünüz o derece artar. Emzirirken, sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerekir. Sizin dengeli beslenmeniz süt kalitenizi arttırır. Gaz yapan kuru baklagiller ve baharatlı gıdalar bebeğinizde şişkinliğe sebep olur.

Bebeğinizin ağlaması bir nevi açlık belirtisidir. Ancak bebeğiniz ağlamaya başlamadan önce açlık belirtileri göstermeye başladığında emzirmeye başlamalısınız. Emzirmenin başlangıcında belli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Memelerin aşırı dolu olması ya da enfeksiyon kapması gibi durumlar söz konusu olabilir. Ağrınız olduğunda ve fiziksel bir rahatsızlık hissettiğinizde doktorunuzu arayabilirsiniz.  Bebeğinizi emzirmeye başlarken bebek aç olduğu için çok güçlü bir şekilde emer. Doymaya başladıkça daha yavaş şekilde emmeye devam eder. Emzirme sonunda doyan bebek tatmin olur ve uykuya dalar.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)