• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Erken Doğum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tam gebelik süresi yaklaşık olarak 40 hafta sürmektedir. Ancak 38 ile 42. hafta arasında gerçekleşen bir doğum da tam gebelik kabul edilir. Bir bebek 37. hafta ya da daha öncesinde dünyaya gelirse, bu erken doğum olarak kabul edilir. Erken doğum anne adayları için korkutucu bir durumdur. Tüm erken doğumları önlemek mümkün değildir, ancak doğum öncesi iyi bir bakım ve gebelikler arası tıbbi tedavi, bu sayıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Erken doğuma sebep olduğu bilinen risk faktörleri, erken doğum olaylarının ancak sadece yarısını açıklar. İdrar yolu enfeksiyonları, plasenta ile alakalı anormallikler -plasentanın önde olması veya dekolman plasenta gibi-, bebeğin amnion suyunun fazla olması, ikiz ve üçüz gibi çoğul gebelikler, servikal yetmezlik, rahim veya rahim ağzı ile ilgili doğumdan gelen bazı anormallikler, böbrek rahatsızlığı, gebelik sırasında herhangi bir ameliyat geçirmek ya da karın bölgesine darbe almak gibi etmenler erken doğum riskini arttırmaktadır. Bunlar haricinde; daha önce erken doğum geçirmiş kadınların, bir önceki doğumdan sonra 6 hafta ya da çok daha kısa süre içinde gebe kalan kadınların, hamile kaldığında zayıf olan veya gebelik sırasında 9 kilogramdan az kilo alan kadınların, çok genç anneler veya 40 yaşın üstündeki annelerin, stres altında kalan kadınların ve gebeliğin ilerleyen dönemlerine kadar ayakta çalışan kadınların da erken doğum riskleri vardır. Bunlar haricinde halk arasında erken doğum ile ilgili bilinen yanlış kanılar vardır. Bebeğin cinsiyetinin erken doğum riskini etkilediğine dair söylenenler yanlıştır. Daha önce sezaryen geçirmiş olmak da erken doğum konusunda risk faktörü değildir. Kimi kişilere göre ise daha önce bir düşük yapmış olmak sonraki hamileliklerin erken doğumla gerçekleşmesine sebep olur. Ancak bu da yanlıştır. Gebelikte gelişen kusmanın ve bulantıların erken doğuma sebep olduğu da bilinen diğer yanlışlardan biridir. Bazı yiyeceklerin ve içeceklerin aşırı veya tüketilmesinin erken doğuma sebep olduğu da bilinen yanlışlar arasındadır. Erken doğuma neden olan herhangi bir besin maddesi yoktur. Yüzme, kötü düşünceler, endişe duyma ve havayolu ile yolculuk da erken doğuma sebep olmayan durumlardır.

Yüksek riskli durumu olan ya da herhangi bir akut-kronik sağlık sorunu olan kadınlar, gebelik döneminde erkenden ve sık sık doktorlarına görünmelidir. Güzel beslenme, yeterli kilo alımı ve uyuşturucu ya da sigara kullanmamanın yanı sıra çok fazla belli olmayan enfeksiyonların daha iyi teşhisi de erken doğum oranlarını büyük oranda azaltacaktır.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)
  • 07-09-16