• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Çocuklarda kemik gelişimi ve sağlığı oldukça önemlidir. Firuzköy çocuk doktoru olarak, çocuklarda görülen kemik rahatsızlıklarının bebeklik dönemine kadar indiğini görmekteyiz. Beslenmede yapılan hatalar kemik yapısında bozuklukların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Eğer bebeklik döneminde kemik gelişimi yetersiz olursa, kişinin ilerleyen yaşlarda kemik erimesi rahatsızlığıyla karşılaşması muhtemeldir.

Kişinin kemik kütlesi hayatının ilk 30 yılında kazanılır. Kemik sağlığını etkileyen faktörler arasında beslenme, genetik yapı ve hastalıklar oldukça önemlidir. Vücudun çatısını oluşturan iskelet sisteminin sağlamlığı ve sağlığı son derece önemlidir. Kemikler vücudun ağırlığını taşımayı sağlar. Çocukluk döneminde kemik mineralizasyonun yeterli olabilmesi gerekir. Bunun için de kalsiyum ve fosforun düzeylerinin normal olması gereklidir. Çocuklarda beslenmede yeterli kalsiyum, fosfor ve D vitamini emiliminin sağlanması gerekir. Eğer çocukların kemiklerindeki mineralizasyon yetersiz olursa, kemik zayıflığı meydana gelir. Bebeklik döneminden itibaren kemik gelişimi önemsenmelidir. Bebeklik döneminde en önemli kemik rahatsızlıklarından bir tanesi de raşitizmdir. Raşitizmin temel nedeni D vitamini yetersizliğidir. D vitamini eksikliği güneşe çıkarılmayan bebeklerde görülür ve ciddi bir rahatsızlıktır. Ailelerin güneşli havalarda çocuklarını zararlı güneş ışınlarına maruz kalmadan güneşlendirmesi son derece önemlidir. Firuzköy çocuk doktoru olarak, ailelere kemik gelişiminde D vitaminin ne derece önemli olduğu anlatmaktayız. Yaşamın ilk yılından itibaren bebekler anne sütüyle kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. Bebeklerin kemik mineralizasyonu üzerinde son derece faydası olan anne sütü çok önemlidir. Anne sütü, inek sütünden ve çocuklara ek gıda olarak verilen mamalardan çok daha fazla kalsiyum içermektedir. Bebeklikten sonra çocukların günlük 800 mg kalsiyum alması gerekir. Kalsiyum her yaş grubunda çocuk için oldukça önemlidir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimi için sağlıklı ve dengeli beslenmeye alıştırmak gerekir. Günlük ihtiyacı olan kalsiyumu kazanmasını sağlayacak beslenme alışkanlığını kazanan çocuklar sağlıklı olarak büyür. Çocuklara 9 yaşına kadar 800 mg kalsiyum yeterlidir. Ancak 9 yaşından sonra bu miktarın iki katına çıkması gerekir. Çünkü yapılan araştırmalar, günlük kalsiyum ihtiyacı eğer karşılanmadığında, vücudun gerekli olan kalsiyumu kemiklerden temin ettiğini ortaya koymaktadır.

Besinler içinde en önemli kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleridir. Çocuklara erken yaşta süt, yoğurt ve peynir yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklara gece yatarken süt içme alışkanlığı kazandırmak, kahvaltı da peynir yeme ve yemeklerle birlikte yoğurt yeme alışkanlığı kazandırmak gerekir. Çocukluktan sonra yetişkinliğe girerken kemik kitlesinin yeterli olabilmesi için hem kalsiyum tüketimine dikkat etmek gerekir, hem de kasların gelişmesini sağlamak için fiziksel aktivite yapmak gerekir. Hareketsizlik insan vücudunda mineral kaybına sebep olmaktadır. Bu yüzden çocukları hareket ettirmeye alıştırmak gerekir. Yapılan araştırmalar 8 ay boyunca günde 10 kez sıçrama hareketi yapan çocukların kemik gelişiminin yüzde 1.2 oranında artma olduğunu göstermiştir. Firuzköy çocuk doktoru olarak, çocuklara fiziksel aktivite programları öneriyoruz. Atlama, sıçrama, koşma, jimnastik hareketlerini çocuklar günlük olarak yapmalıdır.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)