• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Oyun çocukluğu dönemi 1 ve 6 yaş arasıdır. Yiyecek ve davranış açısından bağımsız olmaya başlayan çocuğun bu önemli dönemi için Hadımköy çocuk doktoru ile iletişime geçebilirsiniz. Bu süreçte çocuğun beslenme alışkanlığı da ailenin beslenme alışkanlığından büyük ölçüde etkilenmektedir. Toplumumuzda her ne kadar tombul çocuk sağlıklıdır, düşüncesi yaygın olsa da çocuğun yağlı ve tahıl kaynaklı ürünlerle beslenmesi ileri yaşlarda obeziteye ve kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Çocuk gelişim çağını sağlıklı sürdürebilmesi için tüm besin gruplarından yeterli miktarlarda almalıdır. Elbette doğru pişirme yöntemleri de son derece önemlidir. Yağda kızartılmış her türlü yiyecek çocuğun hassas olan midesini yoracak ve kalp damar hastalığı riskine davetiye çıkaracaktır. Önemli bir dönem olan oyun çocukluğu döneminde çocuk 3 ana, 3 de ara öğün şeklinde beslenmelidir. Bu çağda çocuk yürümeye başlamış ve daha aktif bir hayat sürmeye başlamıştır.

Oyun çağı döneminde çocuğa ne tür gıdalar verilmesi gerektiği konusu ailelere, uzman bir doktor tarafından anlatılmalıdır. Gerektiği takdirde doktorunuz sizleri bir beslenme uzmanına yönlendirecektir. Protein ve yağlar gerekli ölçüde verilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır. Aynı şekilde karbonhidrat alımı da bilinçli bir şekilde ayarlanmalıdır. Hadımköy bebek doktoru sizlere karbonhidrat ve diğer besin gruplarının alımıyla ilgili detaylı bilgiler vermektedir.  Özellikle ara öğünlerde çikolata, şekerleme gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu tür yiyecekler ne kadar az verilirse, o kadar sağlıklı bir harekette bulunursunuz. Bunun yerine bal ve pekmez tüketimi daha sağlıklıdır. Unutmayın ki çocuklarınız şekerle ne kadar geç tanışırsa, o kadar sağlıklı olurlar. Posalı gıdaların tüketimi de yine çocuk için son derece faydalıdır. Bu sayede bağırsak çalışma düzeni ve sindirim sistemi daha sağlıklı işlemektedir.

1 yaşından sonra özellikle Akdeniz kültürü tarzı yiyecekler yani taze sebze ve meyvelerin, limon ve zeytinyağı ile tatlandırılması, bu kültürü daha iyi almalarını sağlayacaktır. Temel besin maddeleri bulunan bir mönüde oyun çağındaki çocuk da gün boyu ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlamalıdır. Özellikle A ve C vitamini ile folik asit içeren besin maddeleri ihmal edilmemelidir. Çinko, iyot, kalsiyum, selenyum ve demir de oyun çağı dönemindeki çocuklar için son derece faydalıdır. Yiyecekler zaten sodyum içerdiğinden tuzludur ve gereksiz tuz tüketimimin önüne geçilmesi her yaş çocuk için önem taşımaktadır. Yiyeceklerin hem hazırlama, hem de saklama koşullarında da titiz davranmak gerekmektedir. Süt, taze meyve suyu ve süt haricinde çocuğa asla asitli ve gazlı içecekler verilmemelidir. Hadımköy çocuk doktoru sizlere ne tür içeceklerin daha sağlıklı olduğu hakkında bilgi vermektedir. Yapay tatlandırıcı içeren içeceklerden de uzak durulmalıdır. Aşırı miktarda şeker, nişasta ve un bulunan yiyeceklerden, hamburger tarzı hazır gıdalar yine bu dönemde tüketilmemelidir. İşlem görmemiş ve doğal gıdalar en sağlıklı olanlardır.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (3 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)