• Pzt - Cts. 9:00 - 18:00
  • Bizi Arayın 0212 608 00 22
  • Bizi Arayın 0546 856 27 76
  • İstanbul Bahçeşehir

Küçük Çocuklarda Isırma

Isırma 18 ay – 3 yaş arasında karşılaşılan bir durumdur. Isırma olaylarının büyük kısmı yeni yürümeye başlayan çocuğun duygularının yanı sıra kendini ifade etmek için dil kabiliyetinin de sınırlı olduğunu gösterir. Çünkü duygularını ve düşüncelerini dili ile belirtemeyen çocuklar ısırma yolunu seçebilirler.

Isırma ebeveynler için oldukça duygusal bir konudur. Son derece bozuk bir davranış olarak görülür ve pek çok ebeveyn ısırmanın huysuz bir çocuğun işareti olduğunu düşünür. Oysa gelişimsel dönemde çocuk pek çok farklı sebepten dolayı ısırabilir. Ağız yolu ile haz alır, diş kaşır ve keşfeder. Daha sonraki yaşlarda ise kişilerden tepki alabilmek için ısırır. Hatta zaman zaman çocukların duygularını belli etmek için de ısırdıkları gözlemlenebilir. Küçük çocuklar duygularını o anda ifade edecek kelime bulamadıklarında daha kolay bir yol olarak gördükleri ısırma hareketi ile tepkilerini gösterirler. Yaş ile ısırmanın azaldığı gözlenir. Bunun sebebi ise dil gelişiminin ve baş etme becerisinin artmasıdır. Ancak bazen ısırma huyunun alışkanlığa dönüşmesinden ötürü ısırma hareketinden kurtulmak daha zor geçekleştirilebilir. Isırmanın bir alışkanlığa dönüşmesi durumunda çocuğun sosyal hayatını da etkileyebilir. İşte bu yüzden ısırma ebeveynler tarafından engellenmesi gereken bir davranıştır. Çocuğunuzun herhangi birini ısırdığını gördüğünüzde onunla hiç bekletmeden, derhal konuşmalısınız. Çünkü çocukların ilgi süresi oldukça kısadır, bu nedenle çabuk ve açık geri bildirime ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuza ısırmanın doğru olmadığını çok kısa ve net bir şekilde iletin. Uzun açıklamaları küçük çocuklar anlamazlar. Bu sebeple uzun açıklamalardan kaçınmalısınız. Küçük yaş çocuklarda dikkatlerini başka yöne çekmek ısırma davranışının önüne geçmekte büyük oranda yardımcı olabilir. Ancak daha büyük yaştaki çocuğunuzun enerji yüksekliği ya da can sıkıntısı gibi sebeplerden dolayı ısırma davranışında bulunduğunu gözlemlediyseniz, bunun çözümü için enerjisini dans etmek, koşmak, resim yapmak gibi olumlu alanlara yönlendirebilirsiniz.

Çocukların davranışlarının şekillenmesinde çevresel faktörler özellikle de anne babanın tutumu çok önemlidir. Bu yüzden çocuk, kişileri ısırdığında sözel olumsuz geri bildirim verilebilir ama bu uyarı şeklinde olmalıdır. Tehdit içeren hareketlerden ve ifadelerden kaçınılmalıdır. Isırma davranışı olumlu ve komik bir olay gibi gösterilmemelidir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5 puan)